Pátek, 19. dubna 2024

Ruská vlajka pod pólem, který slibuje ropu

Ruská vlajka pod pólem, který slibuje ropu
Jev zvaný globální oteplování by mohl spustit novou, tentokrát doslova "studenou" válku.

Vlastně už včera byla symbolicky vyhlášena - když mechanické rameno zapíchlo do mořského dna pod severním pólem ruskou vlajku z titanu. Završil se tak rekord: dvě miniponorky jako první v historii klesly do takové hloubky Arktického oceánu - první do 4261 metrů, druhá ještě o něco níž. "Bylo to hladké přistání," hlásil z batyskafu Mir-1 vedoucí expedice Artur Čilingarov, šéf ruského Sdružení polárníků a místopředseda dolní komory parlamentu. Nejslavnější, už 68letý ruský průzkumník, se dočkal i potlesku z podpůrné lodi Akademik Fjodorov.

V expedici jsou také dva cizinci - australský vědec a šéf biofarmaceutické švédské firmy Ferring, který za to zaplatil tři miliony dolarů.

Výprava ovšem není pojata jako výlet. Čeká ji ještě podstatnější zadání ve jménu Moskvy. Má odběrem geologických a biologických vzorků ze dna podpořit nárok Ruska na suroviny z obrovského šelfu - části kontinentu, která je pokračováním pevniny pod mořem.

"Nic nezabíráme"

Rusové před deseti lety podepsali Konvenci OSN o mořském právu, jež vnější hranice signatářů a jejich ekonomickou zónu omezuje do 200 námořních mil. Dokument ale přiznává i "suverénní práva" na průzkum a těžbu zdrojů v kontinentálních šelfech, které navazují na pevninské geologické útvary příslušného státu.

Moskva tvrdí, že Lomonosovův a Mendělejevův hřbet pohoří na dně Arktického oceánu jsou prodloužením Sibiřské kontinentální platformy. "Cílem této expedice není zabírat nějaký prostor, ale potvrdit, že náš šelf dosahuje až k severnímu pólu," prohlásil včera ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Měl na mysli trojúhelník o rozloze přes milion čtverečních kilometrů. Plochu, jež odpovídá území Německa, Francie a Itálie dohromady a kde možná zatím leží ladem miliardy tun energetických surovin.

"Nikdo přesně neví, kolik ropy a zemního plynu tam je. Třeba firma Shell je velmi skeptická," řekl jeden z expertů britskému nedělníku Observer. "Podle některých odhadů tam ale může být až 18 procent všech světových ropných zásob, což je na úrovni Saúdské Arábie."

Závod se rozbíhá

Rusko v roce 2001 poslalo, jako první stát s arktickým pobřežím, svůj nárok zvláštní komisi OSN. Ta požádala o přesvědčivější podklady. "Nynější výprava je velmi důležitá, protože led taje a také Kanada, Island, Norsko a jiné země se zapojují do boje o šelf, kde bude stále přístupnější těžba," řekl včera agentuře Interfax činitel ruského Ústavu pro výzkum Arktidy.

Moskva vyčlenila na bádání v šelfu 130 milionů rublů. Její expedici sledují i Američané, kteří se teprve chystají ratifikovat příslušnou mořskou konvenci.

"Snahy Ruska v Severním ledovém oceánu jsou naprosto legitimní. Ale jeho argumenty musí důkladně probrat odpovědné mezinárodní orgány," uvedl pro agenturu Itar - Tass mluvčí amerického ministerstva zahraničí Tom Casey.

Jiní činitelé ve Washingtonu otevřeně označují ruské ambice za znepokojivé. "Mohly by uštědřit ránu našim zájmům," prohlásil například v květnu senátor Richard Lugar.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů