Pátek, 19. dubna 2024

Ministerstvo zamítlo průzkum dvou nalezišť uranu

Ministerstvo zamítlo průzkum dvou nalezišť uranu
Na Vysočině nebyl povolen průzkum u dvou ze čtyř nalezišť uranových rud, o něž usiluje česká firma Timex Zdice spolu s australskou společností Uran Limited. Jak včera informovalo sdružení Calla, ministerstvo životního prostředí nevyhovělo žádosti firmy Timex u Polné a u obce Jamné. Třetí žádost týkající se stanovení průzkumného území u Brzkova bude zamítnuta v nejbližších dnech, řekla včera Hana Gabrielová ze sdružení Calla. Proti vyhledávání uranu se vyslovily i samosprávy.

Jednatelka firmy Timex Olga Bubníková považuje za nejdůležitější názor místních lidí. "Kdyby byl postoj obcí vysloveně negativní, byly by veškeré další práce velmi komplikované," uvedla. Nelíbí se jí, že ministerstvo zdůvodňuje zamítnutí surovinovou politikou státu. Bubníková řekla, že tento dokument vznikl v 90. letech, kdy byly ceny uranu nízké a jeho těžba ztrátová. V poslední době ale poptávka po uranu ve světě stoupá, což se projevuje i rychlým růstem cen.

Tuzemská těžba uranu od začátku 90. let klesá, loni se v Česku podle údajů Světového jaderného sdružení vytěžilo 359 tun. Nyní je jediným otevřeným uranovým dolem v Česku lokalita Rožná v Dolní Rožínce na Vysočině.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů