Pátek, 19. dubna 2024

Kazachstán: západní naftaři porušují zákony, musí platit

Kazachstán: západní naftaři porušují zákony, musí platit
Kazachstán, středoasijskou zemi bohatou na ropu, pokládali dosud experti za bezpečnou alternativu k dodávkám surovin z Ruska. To se teď mění. Kazachstán se rozhodl posílit svoji pozici vůči západním ropným společnostem a sám proniknout do Evropy.

Kazachstánské úřady pozastavily platnost licence konsorciu západních společností vedeném italskou Eni na těžbu ropy na nalezišti Kašagan, pátém největším ropném poli na světě. Zároveň kazašská státní společnost KazMunaiGaz oznámila, že kupuje 75procentní podíl v rumunské ropné firmě Rompetrol. Rompetrol působí v osmi evropských zemích.

Peníze, nebo licenci

Práce na obřím ropném poli Kašagan byly pozastaveny poté, co se zjistilo, že Eni a její společníci porušují kazašské zákony na ochranu životního prostředí. Podle kazašského ministerstva pro mimořádné situace je navíc zastavena i stavba nedaleké rafinérie, kterou budují společně Eni a Agip. Důvodem jsou "těžká porušení" zákona o požární bezpečnosti.

A konečně dceřiná společnost Eni, TOO Atayrau-Bristou Aue Zholy Servis, byla před několika dny obviněna z daňových úniků ve výši 2,5 milionu dolarů. Oznámilo to včera kazašské ministerstvo financí. Podle jeho prohlášení firma nezaplatila clo a daň z přidané hodnoty za dvě dovezené helikoptéry.

Koncentrace prohřešků a načasování zásahu úřadů vyvolává podezření, že obvinění jsou vykonstruovaná. Potíže se totiž objevily měsíc poté, co kazašské úřady požádaly Eni, aby změnila původní smlouvu s kazašským státem z roku 1997. Podle agentury Bloomberg požadovaly zvýšení svého podílu z dosavadních 10 procent budoucích zisků z těžby ropy na 40 procent. V opačném případě hrozily, že Eni ztratí nad Kašaganem "kontrolu".

Mluvčí společnosti Eni nechtěla obvinění komentovat. Prohlásila pouze, že firma vede s Kazachstánem "přátelské" rozhovory. Konsorcium mimo Eni zahrnuje ještě anglo-nizozemský Shell, americké společnosti Exxon Mobil a ConocoPhillips, francouzský Total, japonský Inpex a kazašský KazMunaiGaz.

Stejně jako v Rusku

Podobné potíže mají také americké společnosti Chevron a Exxon Mobil na ropném poli Tengiz. Kazašský premiér Karim Masimov prohlásil v květnu, že je třeba zjistit, zda zahraniční společnosti neporušují těžební licence. Úřady pak zjistily porušení zákonů na Tengizu. Na základě podobných obvinění už před dvěma lety odešli kanadští investoři z firmy PetroKazachstan. Společnost nakonec koupil KazMunaiGaz.

Podle pozorovatelů to připomíná přístup Ruska k západním naftařům. Ruské úřady například obvinily koncern Royal Dutch Shell z porušování pravidel ochrany přírody na gigantickém plynovém poli Sachalin-2. Když Shell prodal levně podstatnou část svého podílu polostátní firmě Gazprom, potíže s ohrožením přírody byly "vyřešeny". Ruské polostátní ropné a plynárenské firmy se pokoušejí kontrolovat domácí těžbu ropy a expandují na Západ. Chtějí své zboží dodávat bez prostředníků přímo odběratelům v Evropě.

Obavy Západu

Ropné bohatství Kazachstánu (má stejně ropy jako Katar) a jeho poloha (ropu lze vést do Evropy mimo území Ruska) z něj dělají ideálního partnera, který může omezit závislost Evropy na nestabilních dodávkách ruských energetických surovin. Snaha tlačit na cizí firmy pod vykonstruovanými záminkami ale vyvolává obavy Západu a brzy může podminovat představu Kazachstánu jako hodnověrného partnera Evropy.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů