Sobota, 20. dubna 2024

Geologická encyklopedie on-line

Geologická encyklopedie on-line
Cílem Geologické encyklopedie je zlepšení povědomosti veřejnosti o základních geologických termínech zpřístupněním on-line dostupného výkladového slovníku a popularizace geologie na českém Internetu. Encyklopedie nabízí vhodný materiál využitelný pro výuku geologie na různých stupních škol.
 

Příspěvek převzat z metodického portálu www.rvp.cz provozovaného Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Základem Geologické on-line encyklopedie je Malá encyklopedie geologie prof. Jana Petránka vydaná v roce 1993. Ve spolupráci s autorem byla provedena digitalizace tohoto díla. Jednotlivé termíny, jejich vysvětlení a odkazy na obrázky byly převedeny do databáze, obrázky byly naskenovány odděleně a upraveny pro prostředí Internetu. Pro prohlížení encyklopedie byla Mgr. Petrem Čoupkem vyvinuta webová aplikace, umožňující nezávislé prohlížení termínů, obrázků i tabulek a dále fulltextové vyhledávání termínů a textových řetězců v databázi encyklopedie.

V současné době je v Geologické encyklopedii přes 2600 termínů a probíhá jejich postupná kontrola a případná editace a postupné doplňování chybějících termínů. Encyklopedické odkazy jsou doplňovány o linky na relevantní materiály dostupné na Internetu. Řada původních černobílých obrázků byla překreslena RNDr. J. Synkem do barevné formy, některé obrázky byly vytvořeny nově a doplňují původní pérovky z tištěné verze publikace. Pokračuje vyhledávání dalších vhodných obrázků a fotografií, které dokumentují již vložené nebo i chybějící termíny.

Webová aplikace Geologické encyklopedie on-line, umístěné na Informačním portálu ČGS, je součástí Portálu Státní geologické služby, jehož spuštění se v letošním roce připravuje.

Pro rozšiřování, aktualizaci a modifikaci obsahu encyklopedie byla vytvořena editační verze aplikace, která umožňuje vkládání nových termínů, obrázků a tabulek, přidávání odkazů na obrázky, termíny a tabulky a vzájemných odkazů do již vložených položek.

Geologická encyklopedie nabízí možnost vyhledání (viz navigace v levém sloupci okna aplikace):

  • termínu s využitím abecedně řazeného rejstříku
  • termínu s využitím vyhledávání (zadáním termínu nebo jeho části do vyhledávacího okna a kliknutím na tlačítko Vyhledej)
  • obrázku v Seznamu obrázků
  • tabulky v seznamu tabulek

Tipy. K vyhledání termínu užijte textové pole po levé straně a tlačítko Vyhledej, přičemž můžete termín zadat s užitím diakritiky nebo bez ní. Pokud Váš termín je vysvětlen v encyklopedii, bude přímo zobrazena stránka s tímto termínem, případně doplněná obrázky, na které se termín odvolává.

Pokud pro Váš hledaný vstup neexistuje přímo termín, proběhne hledání v celém textu encyklopedie. Jsou zobrazeny odkazy na ty termíny, kde se vyskytuje Vámi zadané heslo. Termín je možno vyhledat abecedně prostřednictvím rejstříku na levé straně. K dispozici je i seznam obrázků a tabulek.

Pod termínem jsou uvedeny všechny odkazy z textu, ale i termíny, které se odkazují právě na zobrazený termín (tzv. zpětné odkazy).

Každý termín má url ve tvaru:

www.geology.cz

To je užitečné pro pořizování záložek a odkazování se na daný termín.

Webové stránky encyklopedie rovněž nabízejí odkaz na Kalendář geologických akcí nebo zajímavé linky týkající se geologie na českém Internetu. V rubrice Novinky budete při opakovaných návštěvách informováni o nových termínech nebo jejich modifikacích.

Geologická encyklopedie je budována jako otevřené dílo, do kterého mohou přispět specialisté i z jiných institucí nebo zájemci o geologii. Uvítáme Vaše připomínky, nabídky a doplňky termínů, fotografie a obrázky.

Zdroj: http://www.ceskaskola.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů