Středa, 24. dubna 2024

Miliardovou státní zakázku šetří policie

Miliardovou státní zakázku šetří policie
Přihrát státní zakázku za čtyři miliardy korun firmě, která zřejmě nebyla schopna ji vůbec splnit, se pokusila bývalá likvidátorka státního podniku Moravské naftové doly (MND) v likvidaci Anna Sedláčková.

"Jsem přesvědčen, že šlo o pokus o kriminální čin," řekl včera HN šéf Úřadu pro hospodářskou soutěž Martin Pecina. Ministerstvo průmyslu podalo na Sedláčkovou trestní oznámení a Pecinův úřad udělil státním MND pětimilionovou pokutu za porušení zákona o veřejných zakázkách. Jde o vůbec nejtvrdší trest, jaký byl u nás dosud za tento prohřešek udělen.

Sedláčková uzavřela s pražskou společností Purum smlouvu, kterou ji pověřila sanací starých vrtů po těžbě ropy a plynu. Dodavatele zakázky v hodnotě čtyř miliard nevybrala ve veřejné soutěži, oslovila pouze tři firmy, z nichž jedna z výběru ihned sama odstoupila.

Purum nemá oprávnění k hornické činnosti, což je podle Peciny pro požadované práce nezbytná podmínka. Státní MND navíc nemají peníze na úhradu tak náročného projektu, který se proto má financovat ze státních zdrojů. "Vláda přijala usnesení, že likvidací starých vrtů pověří Palivový kombinát Ústí, jednu ze dvou firem, jež se u nás na odstraňování podobných ekologických zátěží specializují. Likvidátorka ale dva dny po rozhodnutí podepsala smlouvu s firmou Purum," tvrdí Pecina.

Sedláčková se brání: "Postupovala jsem v souladu se zákonem a nařízením báňského úřadu," řekla agentuře ČTK bývalá likvidátorka, kterou v srpnu ministerstvo průmyslu z funkce odvolalo.

Pětimilionová pokuta pro státní Moravské naftové doly zatím není pravomocná, současný likvidátor firmy Pavel Pražák zvažuje, zda se proti ní nemá odvolat. "Ministerstvo považuje rozhodnutí o pokutě za potvrzení správnosti našeho postupu při odvolání likvidátorky i správnosti kroků jejího nástupce," říká mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský. Purum ale na svém nároku na obří kontrakt trvá. "Hrozí, že podají žalobu k arbitráži," tvrdí státní úředník, který si nepřeje být jmenován.

Státní podnik Moravské naftové doly je pozůstatkem po stejnojmenné firmě, privatizované v 90. letech (tu dnes ovládá podnikatel Karel Komárek). Ve zbytkové státní společnosti určené k likvidaci tehdy zůstaly staré ekologické zátěže, pozemky a pohledávky.


Nejvyšší pokuty za veřejné zakázky
poplatník rok výše pokuty
Moravské naftové doly, s.p. v likvidaci 2007 5 000 000 Kč
Statutární město Zlín 2007 3 000 000 Kč
Město Hradec Králové 2005 700 000 Kč
Hlavní město Praha 2002 521 000 Kč
Dopravní společnost Zlín-Otrokovice 2005 500 000 Kč
Ministerstvo práce a sociálních věcí 2006 500 000 Kč
Statutární město Brno 2002 480 284 Kč
Zdroj: ÚOHS
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů