Středa, 24. dubna 2024

Atrakce pro turisty: atomový kryt i továrna

Atrakce pro turisty: atomový kryt i továrna
Jeskyňáři lákají turisty do podzemí i neobvyklými atrakcemi. V Moravském krasu se tak v nově otevřené jeskyni Výpustek obnoví část podzemní továrny, v níž se za druhé světové války vyráběly součástky do leteckých motorů.

Továrnu sice při odchodu před blížící se frontou zničili němečtí vojáci, o necelých 20 let později zde ale československá armáda vystavěla utajovaný protiatomový kryt pro své velení. Jeskyně Výpustek bude od soboty zpřístupněn veřejnosti.

"Naším záměrem je ukázat velmi pestrou historii jeskyně," říká její správce Robert Dvořáček. ¨

Brzy by tak měla turistická trasa ve Výpustku zahrnovat návštěvu krytu, prostor bývalé utajované továrny i pohled na množství krápníků. Výpustek se od soboty stane nejmladší ze 14 veřejnosti zpřístupněných jeskyní v České republice, jeho historie je ale patrně nejbohatší.

Přitažlivost pro armádu

Již před 200 lety jeskyni zpřístupnil pro turisty kníže Lichtenštejn, pak se v ní těžily fosfátové hlíny, které byly využívány jako hnojivo. Těsně před válkou si ve Výpustku udělala svůj muniční sklad československá armáda. S příchodem okupace se rozhodli tento podzemní prostor využít nacisté. Vybetonovali v něm podlahy a do upravených rozlehlých chodeb, do nichž lze vjet autobusy a nákladními auty, navezli soustruhy. Na nich vyráběli čerpadla, klikové hřídele a další součástky nuceně nasazení. Němci vymysleli důmyslný systém, který chránil dělníky před kapající vodou ze stropů. Chráněni byli podhledy, které ji zachycovaly a odváděly do kanálků.

Rozkazy z podzemí

Celý prostor byl vytápěn jeskynní kotelnou na spalování uhlí. Němečtí vojáci ji při útěku vyhodili do povětří. Tento prostor byl až dosud ponechán jako připomínka války v původním stavu.

Hlavní atrakcí jeskyně je nyní její atomový kryt. Nachází se v hloubce asi 50 metrů pod zemí. Je 200 metrů dlouhý a v případě napadení může pojmout až 250 lidí. Velitelé v něm měli dostatečné podmínky k tomu, aby dávali rozkazy bojujícím jednotkám na frontě vzdálené stovky kilometrů od utajovaného místa. Jeskyně bude otevřena až do konce letošního roku ve zkušebním provozu. Sezona 2008 v ní bude zahájena již v březnu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů