Sobota, 20. dubna 2024

Většina ekologické zátěže zmizí z areálu Synthesie do roku 2010

Většina ekologické zátěže zmizí z areálu Synthesie do roku 2010
Pardubice - Z areálu chemičky Synthesie v Pardubicích v tomto roce odborná firma odstranila několik tisíc tun nebezpečného chemického odpadu. Více než milion tun staré ekologické zátěže bude zlikvidováno do konce roku 2010. Kontaminované podzemní vody a půda se budou sanovat do roku 2012. Informoval o tom vedoucí odboru životního a pracovního prostředí Synthesie Jan Pokorný.

Společnost po privatizaci podělila jednu z největších ekologických zátěží v Pardubickém kraji. Látky byly v areálu ukládány na nezabezpečených skládkách v 50. až 90. letech minulého století. Původně se počítalo s rozpočtem více než tři miliardy korun, patrně se ale likvidace, kterou hradí stát, ještě prodraží, řekl Pokorný.

"Vzhledem k tomu, že v průběhu sanace laguny železitých kalů bylo zjištěno, že materiálu se na skládce nachází vyšší množství, než se původně předpokládalo, bylo nutné navýšit finanční prostředky," uvedl Pokorný.

Kromě laguny železitých kalů se v areálu nachází laguna betasmoly, sádry, destilačních zbytků, skládky směsných odpadů z chemické výroby a jímka se sedimenty tuhých látek. Likvidace začne příští rok. Ve stejném roce odborná firma začne pracovat na kontaminované půdě a podzemních vodách, které obsahují benzen, toluen, chlorbenzen, fenoly nebo kresoly.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů