Čtvrtek, 25. dubna 2024

Technická památka ožije

Technická památka ožije
Na území Ostravy leží pro investory i několik zajímavých míst na pozemcích nepoužívaných průmyslových areálů, takzvaných brownfieldech.

Karolina - investorský sen

Nejvýznamnějším brownfieldem je plocha po bývalé koksovně Karolina na území sedmkrát větším než pražské Václavské náměstí. "Karolina má všechny předpoklady stát se novým obchodním, obytným, administrativním a společenským centrem Ostravy," říká náměstek primátora Lukáš Ženatý.

Nizozemská společnost Multi Development, která v loni zvítězila ve veřejné soutěži, pozemky koupila za 220 milionů korun a plánuje tu za 15 miliard korun kancelářské budovy, obchody, prostory pro společenské i sportovní aktivity. Zastavět chce až 215 tisíc čtverečních metrů ploch.

Dominantou bude moderní obchodní a společenské centrum na ploše padesát tisíc metrů čtverečních, jež navrhla nizozemská kancelář OMA v čele s renomovaným architektem Remem Koolhaasem. Autorkou lávky pro pěší, která spojí centrum Nové Karoliny s vlakovým a autobusovým nádražím, je známá česká architektka Eva Jiřičná. Stavět se bude ve čtyřech etapách, potrvá asi deset let a začít má začátkem roku 2008.

Nové univerzitní centrum

Když Jan Světlík kupoval Vítkovice, dostal s továrnou i obrovský areál s nepoužívanými halami a technologiemi - Dolní oblast. Pozemky navazují na areál Karoliny a jejich součástí je i komplex tří vítkovických vysokých pecí, koksovny, plynojemu a vodojemu, jež byly spolu se sousedním zavřeným dolem Hlubina vyhlášeny Národní kulturní památkou.

Vítkovice nyní připravují koncepci využití památky, na níž se podílejí i historici a špičky české architektury. Spočívá v postupné obnově nejcennějších objektů.

V Dolní oblasti by podle ní mělo vzniknout vysokoškolské a vědecko-výzkumné centrum pro několik tisíc studentů a odborníků.

"Do unikátní architektury vysokých pecí bychom vestavěli centrum pro několik fakult, nechyběla by vývojová střediska. Zatím předpokládáme dvouatriovou budovu ze skla a kovu o výšce 60 metrů a rozloze až sto tisíc metrů čtverečních.

Výstavba areálu by přišla na osm až dvanáct miliard korun. Kdyby šlo vše ideálně, projekt dokončíme v letech 2012 až 2013," nastínil Světlík. Národní kulturní památka se rozkládá na 11 hektarech, celá Dolní oblast má přibližně 300 hektarů a Vítkovice tu počítají s využitím pro různé typy výroby, ale i s výstavbou vícepodlažních polyfunkčních průmyslových nebo administrativních celků, určených pro firmy kooperující s výrobou v Dolní oblasti.

Nejdříve je ale třeba provést sanace za zhruba 300 milionů korun. Ty by v rámci úhrad na likvidace starých ekologických škod mělo poskytnout ministerstvo průmyslu. A z Evropské unie by příští rok mohla Dolní oblast na rozvoj čerpat okolo půlmiliardy korun.

Hrušov: sjednocení nutné

K ostravským brownfields patří i zhruba 45 hektarů po bývalé hrušovské chemičce a obytné zástavbě, kterou smetla povodeň v roce 1997. Oblast leží těsně vedle dálnice D47.

Pozemky po chemičce loni koupila skupina Sekyra Group. Sousední zčásti soukromé, zčásti městské pozemky je nutné vlastnicky sjednotit, pak si Hrušov vyžádá asi 800 až 900 milionů korun na vybudování infrastruktury, aby byla využitelná pro nové podnikání. Podle náměstka Ženatého půjde město cestou spolupráce veřejného a soukromého sektoru.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů