Čtvrtek, 28. března 2024

Těžaři mají v Česku smůlu. Bursík jim nic nepovolil

Těžaři mají v Česku smůlu. Bursík jim nic nepovolil

Praha - Zamítnutá žádost o průzkum zlatého ložiska v Jeseníkách. Stejné rozhodnutí v případě zlata u Kašperských hor na Šumavě. A do třetice nepovolená žádost o průzkum uranové rudy na Vysočině.

Rok 2007 nebyl pro těžební firmy úspěšný. Radovat se naopak mohou ochránci přírody.

Ministerstvo životního prostředí veškeré aktivity těžebních společností zastavilo hned na počátku. Úřad Martina Bursíka jim neumožnil prověřit ani to, kolik cenného nerostu by se mohlo ze země vykutat.

"Skutečně nevím o žádosti na průzkum ložiska, kterou bychom povolili," potvrdila Aktuálně.cz Jarmila Krebsová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.

Bursík: Stát má jiné zájmy

Ministerská zdůvodnění jsou ve všech případech hodně podobná. V písemném zdůvodnění se úředníci pokaždé odvolávají na surovinovou strategii vlády.

Když ministerstvo zamítalo žádost společnosti Altenberg o průzkum zlata v Jeseníkách, zdůvodnilo to také tím, že stát nemá zájem na prověření podzemních zásob zlata, protože "momentálně neexistuje naláhavá potřeba ložisko vytěžit".

Obdobně argumentoval Bursík i u zamítnutí žádostí na prověření zlatého ložiska na Šumavě a uranu na Vysočině.

A navíc se odvolal na to, že se záměry těžařů nesouhlasí tamní obce. Například na Vysočině nemají lidé s těžbou uranu dobré zkušenosti. Přes Přibyslav se vozila vykutaná ruda na otevřených nákladních vozech.

"Mám pocit, že nám ještě dnes z toho svítí kanály," poznamenal jeden z tamních obyvatel.

Těžaři: Nevzdáme to bez boje

Těžební firmy se ovšem nehodlají jen tak odejít. Přinejmenším ne bez boje. Zkoušejí všechny zákonné možnosti, jak se ke zlatu, respektive uranu dostat.

Včetně soudu. Správní žalobu už podala firma Altenberg, která ani napodruhé neuspěla se žádostí o povolení průzkumu ve Zlatých Horách. "Teď máme mnohem výhodnější pozici," věří jednatel firmy Petr Brejla.

Australská firma Uran Limited, která má zájem o uranovou rudu ukrytou pod Vysočinou, zase chce přesvědčit tamní obyvatele, že se kvůli průzkumu a případné těžbě nemusí obávat zhoršení životního prostředí.

"Chceme víc hovořit s lidmi a dát jim co nejvíc seriózních informací," řekl Aktuálně.cz ředitel Uran Limited Wolf Martinick, který už navštívil několik obcí na Vysočině.

http://aktualne.centrum.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů