Čtvrtek, 25. dubna 2024

Likvidace staré ekologické zátěže v sokolovské chemičce skončí příští rok

Likvidace staré ekologické zátěže v sokolovské chemičce skončí příští rok

Likvidace starých ekologických zátěží v areálu chemičky Hexion Specialty Chemicals Sokolov bude stát během čtyř let více než 200 milionů korun. Nakolik se konečná částka vyšplhá, to ale bude zřejmé až po definitivním skončení sanačních prací v roce 2009. Náklady na očistu areálu chemičky zaplatí stát. Dosud do ní od roku 2006, kdy sanace začaly, investoval asi 126 milionů korun. 

Jak řekl mluvčí společnosti Hexion Specialty Chemicals ( HSC) Pavel Kočí, závazek státu odstranit staré ekologické zátěže vznikl při prodeji chemičky v roce 1999 americkému koncernu Eastman Chemicals. Přestože firma od té doby už změnila několikrát svého vlastníka včetně názvu a nyní patří koncernu HSC, závazek státu trvá. Původně byla podle projektu odhadována cena prací na sanaci areálu na 195,5 milionu korun. První změna ale cenu zvedla o asi 19,7 milionu korun a další se projednává na ministerstvu financí, které je investorem.

Chemický průmysl
Chemický průmysl  

V závěru loňského roku už byly zbourány všechny staré a ekologicky zatížené objekty. Z chemičky tak zmizely například bývalé provozy výroby chlorátů a chlorečnanů. Odstraněny jsou budovy provozu kyseliny mravenčí, kompresorovny a generátorového plynu. V současnosti se provádí těžba zeminy nejen na místě, kde objekty stály, ale rovněž na ostatních znečištěných plochách. Celková plocha určená k sanaci má kolem 15.000 metrů čtverečních, výkopy jsou hluboké až osm metrů.

Odtěžená zemina a další znečištěný materiál je odvážen z chemičky na různá místa v Česku, kde se provádí jeho konečné vyčištění. Na manipulaci s kontaminovaným materiálem je v areálu chemičky vytvořena zabezpečená plocha, kde je ještě před odvozem k závěrečné likvidaci očištěn.

Likvidace starých výroben a odstraňování ekologické zátěže se vlastního provozu Hexion Specialty Chemicals přímo nedotýká, ale i tak je jistou komplikací. Podle Kočího je nutné na omezeném území manipulovat s desítkami tun materiálu a pohybuje se tu řada stavebních strojů. Mluvčí předpokládá, že do poloviny příštího roku budou veškeré práce ukončeny.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů