Čtvrtek, 18. dubna 2024

Rostoucí cena uranu láká zahraniční firmy

Rostoucí cena uranu láká zahraniční firmy
Vyhodí nás dveřmi, vrátíme se oknem. Takhle se chová australská společnost Uran Limited, které nedají spát zásoby uranu u Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Tento týden se její zástupci znovu pustili do přesvědčování obyvatel města i obcí v okolí, že těžba uranu v této oblasti by pro ně byla výhodná.

Jde o další pokus Australanů, jak se dostat k uranu. Před časem se již pokoušeli finančně vstoupit i do státní firmy Diamo, která jediná u nás uran těží.

"Jsme přesvědčeni, že používáním moderních technologií a šetrným přístupem k přírodě lze provádět těžbu uranu bez dopadů na společnost a životní prostředí," vysvětluje záměry australské společnosti Uran Limited v Česku její generální ředitelka Kate Hobbs.

Proti těžbě uranu se už jednou postavily Přibyslav i okolní obce a také ministerstvo životního prostředí. Australané teď znovu žádají o povolení k těžbě prostřednictvím nové dceřiné společnosti Urania Mining s.r.o.

Těžit bude státní firma

"Ministerstvo neoficiální zájem zahraničních společností registruje. Nicméně žádné konkrétní nabídky k oficiálnímu jednání za poslední rok předloženy nebyly," potvrdil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský. Naposledy podle něj jednalo ministerstvo právě s australskou Uran Limited.

"Firma chtěla vstoupit do státního podniku DIAMO a vloni navrhla dvě varianty investice do jeho dolu Rožná. První za 640 milionů korun počítala se získáním práva těžit na současných i budoucích dobývkách a s polovičním podílem na výnosech z dolu. Druhá předpokládala padesátiprocentní podíl na stávající těžbě bez účasti na průzkumu uranových zásob. Ministr Říman nabídku odmítl s tím, že stát zajistí těžbu i průzkum na dole Rožná vlastními silami," popisuje situaci Bartovský.

Podle ředitele Diama Jiřího Ježe je jím řízená firma jako jediná schopná dostupná ložiska uranu těžit. "Australská firma je ekonomicky silná, ale nemá prostor. Z průzkumu víme, že v oblasti u Přibyslavi je 3000 tun dostupného uranu. Aby se jej vyplatilo těžit, museli by používat naši úpravnu, protože stavět novou se kvůli tomu nevyplatí," říká Jež.

Diamo mělo skončit s těžbou už do konce roku. Z rozhodnutí vlády s ní ale bude pokračovat do roku 2012. Později pouze v případě, že se pod současným dolem najde další uran. To se podle Ježe bude vědět do konce roku. Těžit se ale začne, jen pokud se to vyplatí. Tomu by mohla nahrávat rostoucí cena uranu na světových trzích.

Lidé se uranu bojí

Jak Diamo, tak australská Uran Limited se postaraly o pořádný rozruch. Lidé z vesnic kolem Přibyslavi i města samotného podepisovali petice proti těžbě. Podobně i obyvatelé Liberecka na konci roku demonstrovali proti těžbě u Stráže pod Ralskem. Pobouřila je přitom zpráva o žádosti o vyhlášení chráněného úložiště pod osadou Kotel.

"Požádali jsme o to, protože díky rostoucí ceně uranu je tohle ložisko už rentabilní a nám to ukládá zákon. Lidé se ale bojí zbytečně, tam se těžit nebude," tvrdí Jež.

Experimenty s chemickou těžbou u Stráže se totiž vymstily a likvidace 5 milionů tun kyseliny sírové v podzemí bude trvat ještě 40 let a stát má 40 miliard korun.

Největší zásoby uranu jsou u Hamru na Jezeře. V místě je asi 115 tisíc tun uranu, tedy víc, než Diamo vytěžilo od poloviny 40. let minulého století.

Produkce dolu v Dolní Rožínce je 300 tun ročně. Podle Ježe ze společnosti Diamo se právě tam má dál těžit.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů