Pátek, 29. března 2024

"Život začíná – těžba končí" je mottem originální reklamní kampaně na Ústecku

"Život začíná – těžba končí" je mottem originální reklamní kampaně na Ústecku

 

Reklamní billboard proti rozšiřování těžby uhlí

Reklamní billboard proti rozšiřování těžby uhlí

Ústí nad Labem, Česká republika — S mottem "Život začíná – těžba končí" ekologické a občanské organizace odstartovaly novou, originální reklamní kampaň v Ústeckém kraji.

Desítky reklamních ploch ve velkých městech Ústecka budou celý březen politikům připomínat, že místní lidé chtějí zachovat ochranu obcí před rozšiřováním uhelných dolů a že útlum těžby přinese život a ekonomickou prosperitu.

Zároveň místním lidem nabídnou možnost se na krajské politické strany přímo obrátit z webových stránek www.zitnebotezit.cz .

Hnutí DUHA, litvínovská organizace Kořeny a Greenpeace hodlají z rozvoje kraje bez povrchových dolů udělat jedno z hlavních témat podzimních voleb. Prvním výkopem je právě zahájená reklamní kampaň.

Reklamní plochy tří organizací budou stát v Ústí nad Labem, Mostě, Teplicích, Chomutově, Děčíně, Kadani, Litvínově a Klášterci nad Ohří.

Příští krajské zastupitelstvo bude rozhodovat o takzvaných zásadách územního rozvoje. Současní zastupitelé už schválili, že v nich počítají s potvrzením územních limitů těžby, které chrání zbývající obce v Podkrušnohoří, a nová reprezentace by to podle ekologických organizací měla potvrdit. Kraj by podle nic měl rovněž navrhnout, aby vláda rozhodla o odpisu zásobu uhlí pod Horním Jiřetínem a Černicemi.

Podle Hnutí DUHA, Kořenů a Greenpeace postupný, do několika desetiletí rozplánovaný útlum uhelných dolů oživí ekonomiku Ústeckého kraje. Připomněly přitom, že projekty v Ústeckém kraji, kterým agentura CzechInvest během minulých osmi let udělila investiční pobídky, vytvořily přes 16 000 pracovních míst. (Jediná průmyslová zóna Triangl na pomezí mosteckého, chomutovského a lounského okresu vytvoří 4000 pracovních míst). Celá Mostecká uhelná společnost – včetně obou jejích dolů – dohromady zaměstnává 4500 lidí.

Nové investice se často zaměřují na high-tech odvětví, která pomohou snížit spotřebu energie z fosilních paliv: například Kyocera v kadaňské průmyslové zóně zaměstná 300 lidí při výrobě panelů k výrobě solární elektřiny.

ZDROJ: Greenpeace

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů