Čtvrtek, 28. března 2024

Australské dolary za český uran

Australské dolary za český uran
Australská firma Uran Limited chce na Vysočině otevřít velký uranový důl. V Česku se nyní těží v jediném dole, a ten provozuje státní firma Diamo. Úsilí Australanů dnes vstupuje do závěrečné fáze. Obcím z okresů Havlíčkův Brod a Jihlava zástupci firmy a ministerstva pro životní prostředí představí v Jihlavě plány na průzkum uranových ložisek.

Firma potřebuje souhlas obcí, aby jí v činnosti nemohlo bránit ani ministerstvo životního prostředí.

Když budou Australané moci ložiska zkoumat, obce už jí nezabrání v následné těžbě, neboť již nebudou účastníky dalšího povolovacího řízení.

Miliardy pod zemí

V okolí Přibyslavi, Polné a Jemného je na 5000 tun uranu, dalších 6000 tun je u nedalekého Brzkova. Jeho cena je skoro 40 miliard korun. U Brzkova ale firmě průzkum nepovolilo ministerstvo životního prostředí a firma proti jeho rozhodnutí podala rozklad.

Uran Limited je australská firma, která investuje do uranového průmyslu v Kazachstánu, Uzbekistánu a Bulharsku. Kromě Česka ji zajímá i Ukrajina a další země bývalého východního bloku.

"Snažíme se teď zastupitelům obcí vysvětlit neškodnost průzkumu, abychom získali jejich souhlas," vysvětlil mluvčí Uran Limited Jan Vlček. Průzkum za až 500 milionů korun potrvá čtyři roky. Těžit by se podle něj mohlo už za osm až deset let. Firma už žádala o průzkum těchto ložisek uranu vloni. Ten jí ale ministerstvo životního prostředí zamítlo, protože neměla souhlas všech obcí, které jsou v jejich okolí. Teď Australané změnili taktiku. Obcím nabízejí 50 tisíc dolarů (zhruba 800 tisíc korun) ročně za souhlas s průzkumem.

V případě, že by se těžilo, slibují dvojnásobek plus povinných pět procent zisku z vytěžené suroviny.

Příští týden se k plánům firmy budou vyjadřovat zastupitelstva obcí. Součástí jednání bude i přijetí finančního daru. "Budeme jednat o přijetí 50 tisíc dolarů za souhlas s průzkumem," přiznal starosta Přibyslavi Jan Štefáček.

Po obcích teprve přijde ke slovu ministerstvo životního prostředí. "Ke všem třem žádostem o povolení průzkumné těžby probíhá povolovací řízení. Předpokládáme vydání rozhodnutí do konce dubna," potvrdil HN mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

S hledáním pomáhají i Češi

Australská firma na Vysočině spolupracuje už teď s českými odborníky. Pomáhat by jí měli i s průzkumem ložisek uranu.

"S aktivitami naší firmy je úzce spojená firma Timex Zdice. Její lidé jsou našimi konzultanty v oblasti geologie," říká výkonná ředitelka Uran Limited Kate Hobbsová.

Z uranu na Vysočině by mohl mít peníze i státní podnik Diamo. Jediný v zemi těží v dole Rožná u Dolní Rožínky. Ročně zde vytěží kolem 300 tun čistého uranu. A má i úpravnu rudy.

Tu Australané budou potřebovat. Za kilogram upraveného uranu by si firma podle ředitele Jiřího Ježe účtovala asi 800 korun.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů