Čtvrtek, 28. března 2024

Čína: Krátce o nerostném bohatství

Čína: Krátce o nerostném bohatství
V Číně jsou bohaté nerostné zdroje. Jejich zjištěná zásoba představuje asi 12% světového souhrnu a je třetí největší na světě. Přesto průměrná zásoba na hlavu je velmi malá a představuje jenom 58% světového průměru, čímž se Čína zařazuje na 53. místo na světě. Dosud bylov Číně   zjištěno celkem 171 druhů nerostu, z nichž byla zjištěna zásoba u 158 druhů (10 druhů energetických nerostů, 5 černých kovů, 41 barevných kovů, 8 drahých kovů, 91 nekovů a 3 druhy tekutých nebo plynových zdrojů). Tím je Čína stala jednou ze zemí, které mají bohaté nerostné zdroje s poměrně uceleným sortimentem a poměrně vyšší úroveň komplektu. Zjištěnou zásobou 25 ze 45 hlavních druhů nerostu se Čína zařadila na první až třetí místo na světě, z nichž má nejvíce na světě 12 druhů, tj. vzácné kovy, sádrovec, vanadium, titan, tantal, volfram, bentonit, grafit, mirabilit, baryt, magnesit a antimon.

Nerostné bohatství je v Číně rozloženo takto: Ložiska ropy a zemního plynu jsou hlavně v severovýchodní, severní a severozápadní Číně; uhlí se soustřeďuje v severní a severozápadní Číně; železo je většinou v severovýchodních, severních a jihozápadních oblastech; vzácné kovy jsou  v jižní a severní části země; zlato a stříbro je po celé zemi, na Tchaj-wanu jsou také významné výrobní základny; fosfor je hlavně v jižní Číně.

Hlavní nerostné bohatství

Zdroje uhlí: Zásobami uhlí se Čína zařadila na první místo na světě.  Zjištěná zásoba činí 1 bilion tun. Jeho ložiska jsou rozptýlena zejména v severních a severozápadních oblastech. Provincie Shan Xi (Šan-si), Shan Xi (Šen-si) a autonomní oblast Vnitřní Mongolsko mají největší zásobu.

Zdroje ropy a zemního plynu: Jejich ložiska leží hlavně v severozápadní části země, potom i v severovýchodní a severní části a na mělčině podél jihovýchodního pobřeží. Ke konci r. 1998 bylo zjištěno 509 ropných a plynových ložisek. Jejich celková zjištěná geologická zásoba činí 19 miliard 850 milionů tun respektive 1 bilion 950 miliard kubických metrů, čímž se Čína zařazuje na 9. a 20. místo na světě. Z toho  73.8% zásob ropy a 78.4% zásob zemního plynu jsou na souši. Bylo vytvořeno 6 velkých ropných a plynových areálů, totiž rovina řek Song Hua Jiang a Liao He, záliv Bo Hai, panev Tarim, oblast Zhun Ge Er – Tu Lu Fan, provincie Si Chuan a oblast provincií Shan Xi (Šen-si), Gan Su a Chuejské autonomní oblasti Ning Xia.

Kovy:

Černé kovy – Byly zjištěny zásoby železa, manganu, vanadia a titanu. Zásoby železa jsou přibližně 50 miliard tun a jeho ložiska jsou zejména v provinciích Liao Ning, He Bei, Shan Xi (Šan-si) a Si Chuan.

Barevné kovy – v Číně jsou ložiska všech druhů barevných kovů, které byly zjištěny na světě. Z nich zásoby vzácných kovů představují kolem 80% světového souhrnu, zásoby antimonu 40% světového souhrnu a zásoby volframu se zečtyřnásobila souhrnnou zásobu všech ostatních zemí.

ZDROJ: China ABC

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů