Čtvrtek, 25. dubna 2024

Projekt Medard napravuje škody

Projekt Medard napravuje škody

Cílem projektu Medard je citlivá rekultivace a revitalizace krajiny v okolí cca 500 ha uměle vytvořeného jezera. Nabízí hospodářské oživení a ekonomické zhodnocení území zbytkových jam bývalých lomů Medard - Libík, Lítov - Boden a Gustav v rozsahu dosud ojedinělém.

Budoucí jezero Medard se už letos začne plnit vodou, po dokončení bude mít plochu cca 500 hektarů, délku čtyři a šířku 1,5 kilometru. Konec napouštění se zatím odhaduje na roky 2011 až 2012.

Území je tvořeno dvěma odlišnými částmi, a různé jsou proto i přístupy k řešení rekultivace. Blízké okolí budoucího jezera nabídne příležitosti pro umístění aktivit spojených s vodní plochou jako přístaviště, autokemping, restaurace a podobně. Prostory přilehlých výsypek jsou vhodné nejen pro umístění dalších volnočasových aktivit, ale i pro výstavbu konferenčních center, zařízení občanské vybavenosti nebo sociálních služeb. Západní část disponuje vhodnými podmínkami pro výstavbu vysokoškolského areálu. Rozvíjet zde lze i kulturu a umění v návaznosti na nedaleký Chlum Sv. Maří.

Kromě Sokolovské uhelné se na projektu podílejí města a obce Sokolovska a dále mimo jiné Agentura projektového a dotačního managementu Karlovarského kraje, p.o.

ZDROJ: Západní Čechy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů