Pátek, 29. března 2024

Geolog a polárník doc. Sekyra letos slavil osmdesátku.

Svůj život ale zasvětil především kryogeologii, vědní disciplíně, která zkoumá působení extrémně nízkých teplot na povrch Země.
Geolog a polárník doc. Sekyra letos slavil osmdesátku.

Doc. Josef Sekyra, CSc., je významným českým geologem, cestovatelem, horolezcem a polárním badatelem. Svůj život ale zasvětil především kryogeologii, vědní disciplíně, která zkoumá působení extrémně nízkých teplot na povrch Země. Pro bádání je třeba shromažďovat vzorky z těch nejnehostinějších míst naší planety a těch navštívil Josef Sekyra opravdu mnoho. Ve svých výpravách a expedicích, jak uvedl v jednom z rozhovorů, viděl převážně "cesty za šutrama", přesto dosáhl zároveň mnoha prvenství.

Byl prvním Čechem, který se dostal na jižní pól. Byl také prvním občanem Československa, který překonal sedmitisícovku - pamírskou horu Pik Lenina (dnes Pik Nezávislosti). Z této sedmitisícovky přinesl osobně asi 40 kilogramů různých vzorků.

josef_sekyra_117x72.jpgJosef Sekyra se narodil 24. února 1928 v Novém Městě nad Metují. Po studiích na přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy působil v Ústředním ústavu geologickém v Praze. Během svých cest se dostal do Tater, na Kavkaz, navštívil i severoafrický Atlas. V roce 1961 byl členem expedice v Pamíru, kde vytvořil československý výškový rekord. V témže roce se vydal i opačným směrem, když sestoupil do jedné z nejhlubších propastí světa Antro di Gorchia v Apeninách. Dvakrát cestoval do Antarktidy, v letech 1966-67 se sovětskými výzkumníky do země královny Maud a Enderbyho, v letech 1969-70 s americkou expedicí Deep Freeze do Transantarktického pohoří. V Antarktidě podnikl 54 prvovýstupů.

Sekyra byl také například u toho, když byla objevena kost pravěkého plaza lystrosaura, která potvrdila spojení mezi Afrikou a Antarktidou a teorii o rozpadu někdejší superpevniny Gondwany. V Antarktidě mu omrzly prsty na nohou, což mu údajně zachránilo život. Kvůli tomu totiž odřekl účast v československé horolezecké expedici do Peru v roce 1970, jejíž členové zahynuli v lavině ledu, bahna a kamení pod Huascaránem.

Sekyra se věnoval i výzkumu pouští, podílel se na vyhodnocování leteckých a satelitních snímků Země a Marsu a je autorem mnoha vědeckých publikací a populárně naučných knih.

ZDROJ:iHNned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů