Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bakala v Polsku uspěl

Bakala v Polsku uspěl
Uhelný magnát Zdeněk Bakala a jeho partneři si včera mohli po několika měsících čekání oddechnout. Polská firma Karbonia PL, jež patří jejich holdingu New World Resources (NWR), získala od polského ministerstva životního prostředí povolení k těžbě v jihopolském dole Debiensko.

V Debiensku před osmi lety přestala těžit státní Gliwicka Spolka Weglova. NWR chce těžbu obnovit, což znamená vybudovat prakticky novou šachtu za 600 až 800 milionů eur (asi 20 miliard korun). Firma se tak dostane k zásobám asi 190 milionů tun uhlí.

Zelená pro těžbu v Polsku je klíčovým momentem pro celou NWR, jejíž akcie se už dva měsíce prodávají na londýnské, varšavské a pražské burze. "Byl by kolosální průšvih, kdyby licence v Polsku nedosáhli," řekl HN analytik společnosti Atlantik FT Petr Novák. Právě se slibem těžby v Polsku vstupovala Bakalova společnost na burzu. A bez polských zásob by investoři zřejmě hodnotili akcie NWR mnohem zdrženlivěji.

NWR včera ještě nechtěla polský úspěch komentovat. "Dokud nebudeme mít oficiální rozhodnutí ministerstva v ruce, nechceme se k projektu Debiensko vyjadřovat," říká šéf NWR Marek Jelínek.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů