Čtvrtek, 18. dubna 2024

EIA snižuje odhad světové produkce ropy pro rok 2010

EIA snižuje odhad světové produkce ropy pro rok 2010

Produkce ropy v zemích mimo kartel OPEC nebude schopna v několika příštích letech držet krok s rostoucí globální poptávkou, a odběratelské země se tak budou muset více spoléhat na dodávky právě od Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Podle agentury Reuters to dnes uvedl americký Úřad pro energetické informace (EIA).

EIA ve své dlouhodobé prognóze snížil předpověď produkce ropy mimo kartel OPEC pro rok 2010 oproti loňské prognóze o 1,1 milionu barelů denně na 51,8 milionu barelů denně. Prognózu produkce OPEC pro stejné období úřad snížil jen o 400.000 na 37,4 milionu barelů denně.

Členské země OPEC budou podle EIA zřejmě investovat do navyšování výrobních kapacit, takže jejich konvenční produkce ropy bude do roku 2030 představovat zhruba 43 % celkové světové produkce.

Světová poptávka po ropě má být v roce 2010 o 1,5 milionu barelů nižší, než se původně předpokládalo, a sice 89,2 milionu barelů denně.

Celková světová spotřeba energie má podle prognózy do roku 2030 vzrůst o 50 %, přičemž poptávka v rozvojových zemích vyskočí o 85 % ve srovnání s pouze 19% zvýšením v průmyslově vyspělých zemích, dodal EIA.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů