Středa, 24. dubna 2024

Euro: Odhad sanací ekologických zátěží dle MŽP 40 mld.Kč

Euro: Odhad sanací ekologických zátěží dle MŽP 40 mld.Kč

Kvalifikovaný odhad všech sanací starých ekologických závazků státu je podle ministerstva životního prostředí 40 miliard korun. Píše to týdeník Euro v čísle, které vyjde v pondělí. Vláda nedávno schválila projekt na sanaci těchto závazků. Jejich hodnota činí podle ministerstva financí 115 miliard korun.

Odhad celkových nákladů na všechny sanace, pokud by se prováděly dosavadním způsobem, si nechal udělat ministr životního prostředí Martin Bursík. Navzdory průtahům, častým objevům dalších skrytých zátěží a značné neprůhlednosti některých procesů by se částka nikdy neměla ani přiblížit prezentované celkové garanci, napsalo Euro.

Vrchní ředitel skupiny správy majetku ministerstva financí Tomáš Uvíra však uvedl, že uvést do zadání soutěže kvalifikovaný odhad by bylo nepřípustné. Jedinou výchozí částkou podle něj může být součet garancí ze všech ekologických smluv státu s nabyvateli privatizovaných podniků, v nichž jsou dosud neodstraněné ekologické zátěže.

Euro upozorňuje, že v seznamu celkem 212 ekologických smluv, které měly být základem projektu, objevilo ministerstvo životního prostředí 26 hotových sanací, včetně ukončených smluv, které v seznamu neměly co pohledávat. Naproti tomu na 19 smluv se zapomnělo a nebyly u nich zpracovány ani analýzy rizik. U ostatních 167 smluv jsou sanace v různém stavu rozpracování, od začínajících po patnáctku těsně před dokončením. U 66 smluv jsou sanace v plném běhu.

Vláda schválila likvidaci škod v rámci jedné státní zakázky. To kritizovalo sdružení Transparency International - Česká republika. Podle MF je však případné riziko korupce je mnohem menší u jedné velké zakázky, než u stovek a tisíců drobných zakázek. Pokud se nepodaří problém ekologických závazků urychleně odstranit, hrozí mrhání veřejných prostředků v pravděpodobných arbitrážích a sporech, uvedlo MF.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů