Pátek, 19. dubna 2024

Inženýrská geologie a její role v dnešní společnosti

Inženýrská geologie je celkem mladá aplikovaná geologická věda.
Inženýrská geologie a její role v dnešní společnosti

Zabývá se především vztahem geologického prostředí se stavbami různého druhu. Její chabé počátky sahají do doby, kdy byly geologové příležitostně přivoláváni ke stavebním nehodám. U nás je za zakladatele inženýrké geologie považován Quido Záruba, který v roce 1954 vydal učebnici inženýrské geologie. K rozvoji této disciplíny vedly různé katastrofy jako např. sesuv v roce 1963 na přehladě Vaiont v Itálii, kde se vlivem výstavby přehrady zavodnili pískovcové horniny, které se do přehrady sesunuly a způsobily mohutný přeliv vody z přehrady, který zabil více než 2000 lidí (přehrada však vydržela). Inženýrká geologie je věda empirická, což znamená že její závěry většinou plynou z praktických zkušeností. Lze ji také považovat za typický příklad interdispilnární vědy (zasahuje do geologie, stavebnictví a životního prostředí). Narozdíl od klasické geologie není na prvním místě složení hornin, jejich stáří a nebo způsob jejich vzniku, ale důležité jsou technologické vlastnosti jako například únosnost, stlačitelnost, propustnost, těžitelnost atd. V současné době je možné vymezit čtyři základní poslání inženýrkých geologů:

  • Inženýrsko-geologické podmínky výstavby v krajině
    V tomto případě je úkolem inženýrských geologů zhodnotit podmínky pro zakládání staveb. Je nutné provést inženýrsko-geologický průzkum a zhodnotit inženýrsko-geologické a hydrogeologické poměry lokality a posoudit zda je možné provádět stavební práce popř. jak zlepšit základové poměry aby bylo možné stavbu realizovat. Rovněž se stanoví jakým způsobem by měla být stavba založena a vypočítá se teoretické sedání stavby. Toto se dá považovat v současné za hlavní úkol inženýské geologie.

  • Inženýrská geologie v územním plánování
    Inženýrští geologové by se měli podílet na tvorbě územních plánů, aby nemohlo docházet k realizacím staveb v nevhodných územích jako jsou například území záplavová, seuvná atd. Cílem by mělo být takové oblasti vyhledat a zanést je do územních plánů. Asi je každému jasné že toto nebylo v minulosti bráno v potaz a ani dnes není situace taková jaká by měla být. I dnes se vesele staví nové objekty v záplavových územích, čímž pak při povodních dochází k obrovským škodám na majetku. Tímto problémem se dnes zabývá jen malá část inženýrské geologie.

  • Výpomoc při dobývání nerostných surovin
    V tomto případě se řeší zejména otvírky nových zdrojů nerostných surovin pro velké stavební akce jako jsou například stavby přehrad, komunikací atd.

  • Enviromentální problematika
    Úkolem inženýrské geologie je také rekulitvace krajiny po ukončení těžby a také realizace skládek odpadu. Co se týče skládek je nutné vybrat vhodnou lokalitu s co nejméně propustným podložím, zajistit těsnicí materiály, zajistit uzavření včetně kvalitního zatěsnění a následný monitoring skládky.










Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů