Pátek, 29. března 2024

Bush zrušil zákaz těžby ropy v pobřežních vodách USA

Bush zrušil zákaz těžby ropy v pobřežních vodách USA

Americký prezident George Bush včera zrušil vládní zákaz těžby ropy v pobřežních vodách kolem USA. Zrušením zákazu, který zavedl jeho otec, chce Bush donutit Kongres, aby odvolal i svůj vlastní zákaz těžby. Snahou odstranit překážky v těžbě chce Bush v dlouhodobějším měřítku přispět ke zmírnění rekordně vysokých cen ropy a ke snížení závislosti USA na dovozu.
 
"Teď je míč na kongresové straně hřiště," řekl Bush novinářům. "Nadešel čas k činům," vyzval kongresmany.

Spojené státy v poslední době neustále vyzývají ropné země OPEC, aby výrazně zvýšily těžbu a zastavily tak prudký růst cen ropy, který se v USA promítá do rekordně drahého benzinu. Samy však zakazují využívat rozsáhlá ložiska ropy v nevyužívaných částech Mexického zálivu, kolem západního i východního pobřeží i na většině federální půdy.

Vládní zákaz těžby kolem pobřeží vydal prezident George H.W. Bush v roce 1990 a Bill Clinton jej prodloužil. Svůj zákaz uplatňuje Kongres; toto opatření sice vyprší letos na konci září, lze jej však snadno obnovit.

Bush minulý měsíc vyzval Kongres, aby svůj zákaz těžby zrušil ještě předtím, než totéž udělá on. Nyní dal najevo, že již nemohl dál čekat. Veřejné mínění v USA, které bylo donedávna ostře proti těžbě v pobřežních,vodách, se nyní kvůli rekordně drahému benzinu v této otázce začíná lámat.

Světové ceny ropy za poslední rok kvůli napjatým dodávkám a vysoké poptávce vzrostly na dvojnásobek a přispívají k nynějšímu ekonomickému útlumu v USA a dalších zemích světa. Analytici podle agentury Reuters upozorňují, že odstranění zákazu těžby ve vodách USA se může projevit až za dlouhou dobu a nynější napětí na ropném trhu neodstraní. To uznává i Bílý dům, podle něj však jde o dlouhodobý krok, který by mohl omezit závislost USA na dovozu ropy z nestabilních nebo nepřátelských zemí.

Podobný přístup k nevyužívaným zásobám ropy v USA má i republikánský prezidentský kandidát John McCain, který již navrhl otevřít kontinentální šelf ropnému průzkumu a je pro to, aby si o těžbě mohl rozhodovat každý americký stát sám. McCain včera Bushův krok podpořil, proti němu se naopak postavil demokratický kandidát Barack Obama. Demokraté v Kongresu o zrušení zákazu nechtějí nic slyšet a poukazují na životní prostředí, ohledy na místní obyvatelstvo, zejména vlastníky nemovitostí, a turistiku.

USA jsou sice největším spotřebitelem ropy, avšak jako jedna z mála zemí světa brání rozvoji těžby na většině svého území. Kampaň proti těžbě u pobřeží, která vedla k zákazům, vznikla v reakci na ojedinělý únik ropy z vrtu u kalifornské Santa Barbary před bezmála 40 lety.

Podle Bushe by se těžbou v pobřežních vodách dalo získat asi 18 miliard barelů ropy. Experti odhadují možnou těžbu na zhruba dva miliony barelů denně, asi čtvrtinu nynější americké spotřeby. Bush také navrhuje otevřít těžbě část Arktické národní přírodní rezervace na Aljašce a oblasti federální půdy v Coloradu, Utahu a Wyomingu.

http://www.patria.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů