Středa, 24. dubna 2024

HK chce při odstraňování ekologických škod více zakázek

HK chce při odstraňování ekologických škod více zakázek

Praha -- Staré ekologické škody by měly být odstraněny podle Hospodářské komory více menšími zakázkami, a ne jednou velkou mnohamiliardovou. V menších soutěžích by měly šanci uspět i menší tuzemské firmy, uvedla dnes komora v tiskové zprávě. Odstranění ekologických škod jednou velkou zakázkou schválila vláda na počátku června.

Hodnota neodstraněných ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992, činí přibližně 115 miliard korun. Podle ministerstva financí jedna velká zakázka umožní získat pro stát co nejnižší cenu. Navíc vláda doufá, že se do největšího státního tendru za posledních několik let přihlásí i velké nadnárodní firmy. Podle komory právě taková forma výběrové řízení neumožní, aby se jej zúčastnili i domácí menší a střední firmy.

"Hospodářská komora České republiky vítá zájem vlády urychleně řešit odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací. Domníváme se však, že řešení jedinou zakázkou je jisté riziko a ve své podstatě budou prakticky vyřazeny z vlastní realizace všechny tuzemské firmy, zejména pak malé a střední," uvedla dnes komora.

Jako vhodnější řešení navrhuje rozdělení veřejných zakázek na odstranění starých ekologických škod a zátěží v rámci menších celků, například podle jednotlivých krajů nebo podle sektorů. To by prý s větší pravděpodobností umožnilo zapojení nejen zahraničních, ale i tuzemských firem.

Jedna velká zakázka by ovšem podle ministerstva financí rovněž podstatně zkrátila dobu potřebnou k odstranění škod. Místo dalších 20 let by tak ekologické škody mohly být odstraněny do roku 2015. Cenu, která by měla být jediným kritériem, by nebylo možno v budoucnu navýšit.

Záměr MF kritizuje také nevládní organizace Transparency International (TIC), ovšem z jiných důvodů. Podle ní by přijetí návrhu zatížilo státní rozpočet zcela zbytečně o 30 miliard korun a rovněž zvýšilo riziko korupce.

MF se domnívá, že případné riziko korupce je mnohem menší u jedné velké zakázky, která je pod neustálým mediálním a veřejným dohledem, než u stovek a tisíců drobných zakázek v řádu stamilionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů