Čtvrtek, 28. března 2024

Obama chce uvolnit část ropných rezerv

Obama chce uvolnit část ropných rezerv
- Demokratický kandidát navrhuje rozšíření ropné těžby

- Dosavadní strategie se ukazuje neudržitelnou

AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

/Od našeho zpravodaje z Washingtonu/

Vysoké ceny pohonných hmot mohou vést ke zrušení letitého moratoria na rozšíření těžby ropy v pobřežních vodách USA. Demokraté, včetně jejich prezidentského kandidáta Baracka Obamy, byli dosud proti novému ropnému vrtání. Ve velkém posunu svého odmítavého postoje se ovšem Obama nyní vyslovil pro kompromis "ve smyslu opatrné, dobře promyšlené těžby ropy, omezené tak, aby se předešlo ekologickým škodám".

Navíc včera v rozporu se svým dosavadním postojem navrhl ve snaze o snížení cen benzinu uvolnit část amerických strategických ropných rezerv. Rostoucí ceny energií získávají v předvolební kampani stále větší význam a Obama v nové televizní reklamě také napadl svého republikánského rivala Johna McCaina, kterého označil za nástroj velkých ropných společností.

Obama v projevu v důležitém státě Michiganu navrhl, aby vláda prodala 70 milionů barelů ze svých strategických ropných rezerv. Podle senátora takový krok v minulosti snížil cenu benzinu během dvou týdnů.

Podle jeho štábu je Obamův ústupek týkající se rozšíření těžby ropy nutný, aby se demokraté a republikáni dohodli na širším energetickém zákonu, který právě kvůli otázce vrtání uvízl v Kongresu na mrtvém bodě. Demokraté tvrdí, že republikáni na oplátku nebudou oponovat demokratické požadavky, například prodloužení daňových úlev pro producenty energií z obnovitelných zdrojů nebo závazek, že do dvaceti let bude 85 procent nově vyrobených aut jezdit na jiné než na ropě založené palivo.

Téma kampaně

"Volební tým senátora Obamy evidentně usoudil, že jeho dosavadní strategie "žádného vrtání" je neudržitelná a poškozuje jeho vyhlídky do listopadových voleb," vyjádřil ekonom John Kemp pro agenturu Reuters názor, se kterým se ztotožňuje i řada komentátorů. Spíše než o kompromis jde o situací vynucené pragmatické rozhodnutí.

Prezident George Bush v posledních týdnech Kongres opakovaně vyzval ke zrušení moratoria, které je platné od začátku 80. let. "Abychom snížili tlak na ceny, musíme zvětšit zásoby ropy, zvláště ropy vyprodukované doma," uvedl Bush naposledy o víkendu. "Prezident ví, že dopad nového vrtání by byl zanedbatelný. Několik centů na galon, a to ještě až za mnoho let," odpověděla mu Nancy Pelosiová, demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů. Její tvrzení má oporu v názoru řady ekonomů a energetických expertů, podle nichž by rozšíření těžby nemělo žádný okamžitý dopad na ceny ropy v USA.

Z průzkumů veřejného mínění ale vyplývá, že Američané, na které rekordní ceny benzinu a nafty citelně doléhají, jsou nyní nakloněni rozšíření domácí těžby. Podle šetření pro televizi CNN se 73 procent dotázaných vyslovilo pro vrtání v pobřežních vodách. V šetření PEW Institutu pak šest z deseti lidí uvedlo, že "rozvoj nových zdrojů energie" by měl být prioritou.

I McCain změnil názor

Republikánský senátor John McCain v minulosti sice také patřil k odpůrcům další domácí těžby, před dvěma měsíci ovšem tento názor změnil a od té doby šlo o jeden z největších kontrastů mezi jeho a Obamovými záměry.

Rovněž republikáni v Kongresu, jejichž vyhlídky nejsou před podzimními listopadovými volbami nijak dobré, se rozhodli vytěžit z kontroverze ohledně vrtání co nejvíce. Předtím, než se Kongres před víkendem rozešel na letní přestávku, instruovalo vedení republikánů své zákonodárce, jak toto téma co nejlépe prodat voličům a získat důležité body.

Kompromis, ke kterému se nyní přihlásil i Obama, předpokládá, že by se mohlo nově vrtat v Mexickém zálivu a u jihovýchodního pobřeží Atlantiku. Není ovšem jasné, zda k dohodě dojde. Demokraté v Kongresu sice nejsou jednotní, ale ustoupit nechtějí.

Demokraté navíc v rámci kompromisu požadují zrušení daňových výhod pro olejářské firmy, ale takový zákon by s největší pravděpodobností nepodepsal prezident Bush.

AMERIČANÉ A ROPA. Republikánský senátor a prezidentský kandidát John McCain v minulosti také patřil k odpůrcům další domácí těžby, před dvěma měsíci ovšem tento názor změnil.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů