Středa, 24. dubna 2024

Vedci zostavili digitálnu geologickú mapu

Vedci zostavili digitálnu geologickú mapu
Vedci predstavili prvú digitálnu geologickú mapu niektorých častí sveta, ktorá by mohla pomôcť pri dolovaní a vyhľadávaní nálezísk ropy či zemného plynu.
Na mape sú vyznačené aj lokality potenciálne vhodné na uskladnenie skleníkových plynov. Na digitálnom svete, kde vedci zobrazujú vegetáciu, vodstvo, pôdu a ľudské výtvory, spolupracovalo viac než 83 národných geologických centier.

"V podstate sme priblížili už existujúce skutočnosti. Predpokladáme, že mapa si nájde uplatnenie v rôznych spoločnostiach a firmách, verejnosť nevynímajúc. Kamene pod našimi nohami majú výrazný dopad na zdroje a minerály, z ktorých čerpáme energiu," uviedol koordinátor projektu Ian Jackson na začiatku Medzinárodného zasadnutia geológov v Nórsku.

Mapa by okrem hľadania vhodných lokalít na ťažbu mohla poskytovať informácie o možných zosuvoch pôdy a zemetraseniach. Za rovnako užitočné považujú vedci aj zobrazovanie lokalít vhodných na uskladnenie skleníkových plynov. Medzivládny panel pre klimatické zmeny (IPCC) totiž prednedávnom vyhlásil, že práve uskladňovanie emisných plynov by mohlo spomaliť globálne otepľovanie.

"Uskladňovanie skleníkových plynov môže byť mierne riskantné, ak napríklad dôjde k úniku," povedal Jackson. Zmapovanie nie je stopercentné, zobrazuje približne tri štvrtiny sveta. Na mape zatiaľ nie je možné nájsť Indiu a niektoré časti Afriky. Veľká Británia a Francúzsko do projektu investovali 600-tisíc eur (asi 18 miliónov Sk). Všetky krajiny, ktoré sa na projekte podieľali, poskytli svoje informácie zadarmo. 
Zdroj : Webnoviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů