Pátek, 29. března 2024

V Kanadě postupně vyhrávají ropné písky nad přírodou

V Kanadě postupně vyhrávají ropné písky nad přírodou

Před deseti lety bylo dnes kvetoucí kanadské město Fort McMurray naprostým zapadákovem. Sloužilo jako výchozí bod pro milovníky přírody, toužících po divočině. Vědělo se, že jsou zde ropné písky či asfaltové živice, případně koncentrovaná ropná směs písku, štěrku a ropy. Ty jsou vlastně rozptýleny po celé provinci Alberta. Je jich takové množství, že staví Kanadu v zásobách ropy na 2. místo na světě za Saudskou Arábií a před Irán, Irák a Kuvajt. Firmy Shell, Exxon, Total, Occidental a Imperial dávají do těžby v Albertě velké sumy.

Písky se těží povrchovým způsobem z hloubky ne více než 100 metrů. Zpracovávají se promýváním, na 1 litr produktu se spotřebuje 5 litrů vody, která se pak musí složitě a draze čistit. Ovšem při vysoké ceně ropy se náklady vrátí. Produkce se bude zvyšovat a postupně by se tam mělo vyrobit až 5 milionů barelů denně, což je víc než je tomu např. ve Venezuele či Nigerii. Postupně se ovšem změní v měsíční krajinu kolem 3.000 km2. Fort McMurray se rychle mění, připomíná to Klondyke v době zlaté horečky v USA. Městu se nyní posměšně říká Fort McMoney. Jsou tam obrovské dopravní zácpy, v nichž může řidič prostát i 4 hodiny. Lidé to trápí, protože jejich platy ($100.000 ročně) neodpovídají nárůstu cen nemovitostí. Cena malého domku přijde na $650.000 a očekává se, že ceny dále porostou. Staví se, jak koho napadne. Infrastruktura a veřejné služby se výrazně zpožďují. Všude špína, vzduch je nedýchatelný, občas padá smog. Velké firmy na to kašlou, akcionáři požadují velké zisky. Řeky jsou zamořeny, ryby mizí. Zvyšuje se výskyt rakoviny plic.


Zpracování písků produkuje 3krát více kysličníku uhličitého než je tomu při klasické těžbě. Dopady pociťují i regiony v USA, zabývají se tím Obama i McCain. Guvernér Kalifornie Schwarzenegger odmítá dovoz ropy z Alberty do svého státu. Kanadská vláda se ale staví za těžaře, kteří se rozhodli pro agresivní mediální protiútok. Zelená Kanada je věcí minulosti. Její území u Severního pólu je znásilňována zase jiným způsobem. HDP ovšem "roste", je v G8. Al Gore je zdrcen, co může dělat, když stagnace hrozí se změnit v recesi, inflace pokračuje, ba roste. Ovšem kdyby cena šla dolů na $70 barel, těžba v Albertě končí.  

Obama prohlásil: "V případě zvolení bych zlomil americký podíl na těchto nebezpečných a drahých špinavostech v Albertě". Kritizuje integraci NAFTA.

petrzilek.blog.iDNES.cz


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů