Čtvrtek, 25. dubna 2024

Těžební limity se změní, tabu prolomeno

Těžební limity se změní, tabu prolomeno
- Vláda schválila novelu horního zákona

Podle šéfa zelených Bursíka nejde o prolomení limitů, ale o korekci, která nebude mít vliv na emise

AUTOR: Jan Záluský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Po sedmnácti letech dojde ke změně územních limitů těžby hnědého uhlí v Dolech Bílina, o kterou usilovaly Severočeské doly. V minulosti dlouho politicky neprůchodnou novelu horního zákona schválila včera vláda.

Stalo se tak pouhé tři dny po sjezdu strany zelených, na kterém si předseda strany Martin Bursík upevnil znovuzvolením svou pozici. Ve straně také ztratilo vliv radikální křídlo, silně vystupující proti prolomení limitů.

Uhlí za uhlí

Bursík však jakoukoliv souvislost se sjezdem odmítá: "S posílením mé pozice na sjezdu to nesouvisí. Pracujeme na tom rok," tvrdí ministr Bursík.

Za psychologický problém, který se nedařilo překonat, považuje prolomení tamních limitů ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. "Přitom v praxi půjde o věc, která nikomu neublíží a naopak pomůže lidem. Jde navíc o technickou korekci, v podstatě o výměnu uhlí za uhlí," řekl ministr Říman.

Limity z roku 1991 předpokládají hranici hornické činnosti ve vzdálenosti 250 metrů od obce Braňany, kde žije více než tisíc obyvatel. Obec dosáhla toho, že se linie těžby posunula zhruba čtyři sta metrů od jejích hranic, čímž však Severočeské doly přišly o 31,8 milionu tun uhlí. Stát jim nyní změnou limitů stejné množství uhlí nahradí v prostoru bývalých Libkovic u Litvínova, které se bouraly právě kvůli uhlí.

Termínu "prolomení limitů" se brání ministr životního prostředí Martin Bursík, který říká, že jde pouze o jejich korekci a opětovné uzavření. "Celková bilance vytěženého uhlí se vůbec nezmění. Severočeské doly na Bílině nemohou vytěžit ani o tunu více, než umožňoval původní limit," zdůrazňuje Bursík. Změna navíc podle něj nezpůsobí zvýšení emisí oxidu uhličitého.

Schválený návrh vychází ze studie bývalého ministra životního prostředí a jednoho z "otců" návrhu platných limitů Ivana Dejmala.

Další změny prý nehrozí

O prolomení těžebních limitů usiluje i Mostecká uhelná společnost v lomu ČSA. Podle politiků však včerejší vládní rozhodnutí neznamená žádný pozitivní signál pro další změny limitů. "V případě rozšíření těžby hnědého uhlí v lomu ČSA jde o jiný problém. Je nutné nejprve vyřešit tamní střety zájmů a vypořádat vlastnické vztahy. Teprve potom se lze bavit o všem ostatním," řekl ministr Říman.

Pokračování těžby v lomu ČSA ohrožuje obce Horní Jiřetín a sousední Černice na Mostecku s téměř dvěma tisíci obyvateli. V referendu před třemi lety se drtivá většina voličů vyslovila proti rozšíření těžby, a tedy pro zachování svých domovů. Mostecká uhelná však tvrdí, že jestliže nedojde k prolomení limitů o zhruba 750 milionů tun uhlí, bude muset za čtyři roky utlumit těžbu a propouštět.

Včerejší schválený návrh novely horního zákona je však podle Martina Bursíka zásadním krokem k tomu, aby byly odepsány zásoby uhlí za hranicí limitů těžby - třeba právě pod Horním Jiřetínem a Černicemi. Novela zavádí roční lhůtu, do které musí těžební společnost dodat veškerou dokumentaci, která je provedení odpisu zásob daného ložiska potřebná. Novela zároveň ruší předkupní právo těžařů na pozemky na území dobývacího prostoru.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů