Pátek, 29. března 2024

Vláda chce dotovat ziskové hutě v Třinci

Vláda chce dotovat ziskové hutě v Třinci
Vláda ve středu rozhodne, zda dá 330 milionů korun Třineckým železárnám na odstranění starých ekologických škod. Když před jedenácti lety rozhodoval kabinet Václava Klause o stejné dotaci poprvé, stala se o pár měsíců později jedním z důvodů pádu jeho vlády.

Poprvé se kabinet rozhodl pomoci Třineckým železárnám v dubnu 1997. Přiklepl jí na odstranění starých ekologických škod 514 milionů. Pak se ale ukázalo, že ještě předtím poslal bývalý tenista Milan Šrejber vládnoucí ODS 7,5 milionu korun. Souvislost je zřejmá: Šrejber stál za skupinou Moravia Steel, která krátce předtím od státu železárny privatizovala.

Většina účastníků tendru o železárny včetně Moravia Steel přitom v privatizačních nabídkách napsala, že úhradu starých škod od státu nebude nárokovat; stát proto také řekl, že s tím nepočítá. Nicméně železárny poté o úhradu požádaly a stát jim dal 514 milionů.

Byli jsme blbí

Současné vedení železáren dává od minulých událostí ruce pryč. "Já nebyl u toho, nikdo z našich současných akcionářů. Já nastoupil do funkce začátkem roku 98," říká ředitel železáren Jiří Cienciala.

Ani ministerstvo financí, které nový návrh předkládá, minulé události nechce komentovat. "Musíme dodržovat závazky, které vznikly v době předchozích vlád," uvedl mluvčí ministerstva Jakub Haas.

Nicméně v rozhodnutí vlády o původní dotaci z dubna 1997 je formulace "maximálně do výše 514 milionů korun". Pokud vláda navýšení schválí, tak vlastně poruší rozhodnutí svých předchůdců.

"Víte proč to bylo 514 milionů? Protože jsme byli blbí. Potřebná cena byla přes miliardu a čtvrt a my řekli, rozdělíme na dvě části, které věci jsou akutní, bez kterých bychom museli fabriku zavřít a ty méně důležité a vláda si to zjednodušila a vzala tehdy částku 514," říká Cienciala. Jeho podnik prý potřebuje dalších 350 milionů.

"V rámci ekologického auditu byly podceněny náklady na sanaci, a proto Třinecké železárny požádaly o navýšení garance z důvodu zjištění nových skutečností," uvádí mluvčí Haas.

Dotovaný Třinec

Navýšení peněz na odstranění ekologických škod není první případ, kdy se vlády snažily pomoci ziskovým třineckým hutím. Předchozí vlády ČSSD několikrát navrhovaly miliardové injekce s argumentem, že stát pomáhal i jiným podnikům. Většina z nich - jako například prodej jejího konkurenta Nové huti Třinci za korunu - narazila u Evropské komise. I ta ale Třineckým hutím dala dotaci 1,6 miliardy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů