Středa, 24. dubna 2024

Brownfieldy ve Zlínském kraji: bezmála 900 lokalit, minimální ekologická zátěž

Ve Zlíně se konal čtvrtý z celostátní série seminářů o brownfieldech
Brownfieldy ve Zlínském kraji: bezmála 900 lokalit, minimální ekologická zátěž

Hlavní body:

  • Podle odhadů agentury CzechInvest je ve Zlínském kraji až 880 brownfieldů
  • Přes 90 % brownfieldů netrpí ekologickou zátěží – výrazně lepší výsledek oproti jiným krajům
  • Téměř polovina brownfieldů (48,6 %) zbyla po zemědělství – výrazně víc, než jinde v ČR
  • Nezvykle vysoký podíl soukromých brownfieldů: 85,1 % v kraji oproti 72,5 % v celé ČR
  • Na regeneraci českých brownfieldů je ve zdrojích EU připraveno několik desítek miliard korun

Téměř devět stovek brownfieldů – opuštěných továren, rozpadajících se zemědělských usedlostí a podobných areálů – chátrá bez užitku napříč celým Zlínským krajem. Dobrou zprávou je, že devět z deseti těchto lokalit prokazatelně netrpí ekologickou zátěží. A to je výrazně lepší výsledek oproti jiným krajům – v celé ČR je čistých brownfieldů nejvýše polovina.

Jak tato místa regenerovat? Co dělat, aby se ze zdevastovaných ruin stala vyhledávaná místa plná života? A jak takovou obnovu podpořit z peněz Evropské unie a z českých národních zdrojů? To byla hlavní témata už čtvrtého z celostátní série seminářů o brownfieldech, tentokrát konaného ve Zlíně. Účast na setkáních je bezplatná a limitovaná jen kapacitou sálů. Zájemci o další semináře se mohou hlásit na adrese www.brownfieldy.cz

 Záštitu nad seminářem ve Zlíně převzal náměstek hejtmana Zlínského kraje Stanislav Mišák zodpovědný za strategický rozvoj a investice. „Obnova nevyužívaných areálů musí být prioritou a měla by mít přednost před stavbami na zelené louce. Proto považuji zvyšování povědomí o brownfieldech mezi podnikateli za velmi důležité, a proto také vznikla tato iniciativa agentury CzechInvest a kraje,“ říká Mišák. „Podpora regenerace brownfieldů přichází v pravý čas, a to třeba i v návaznosti na odblokování situace ve svitovském areálu, kde se právě teď otevírají nové možnosti pro podnikatele, město Zlín i kraj. Ten chce obnovit budovy 14 a 15 a přestěhovat do nich galerii, muzeum a knihovnu. Ani pro příklady dalších areálů nemusíme v našem kraji chodit daleko – Vlárské strojírny ve Slavičíně, revitalizace kasáren v centru Uherského Hradiště a mnohé další.“

„Brownfieldy mohou být ohromná investiční příležitost. Oproti stavbám na zelené louce mívají vybudovanou infrastrukturu, lidé jsou zvyklí tu pracovat. Navíc, zrekonstruovaná stará továrna dělá mnohem lepší dojem než ta samá továrna postavená na dříve zeleném poli za městem,“ říká Jiří Nykodým, náměstek generální ředitelky agentury CzechInvest. „Na seminářích otevřeně mluvíme o všech výhodách i nevýhodách, které investice do brownfieldů nabízejí.“

Na setkáních CzechInvest představuje možnosti podpory financování regenerace brownfieldů, která je v mnoha případech nezbytná. Oživení opuštěných areálů dotuje celá řada českých i unijních programů, ze kterých mohou podniky, obce i další organizace získat celkem několik desítek miliard korun.

 

Zlínský kraj: Hlavně zemědělské brownfieldy, většina bez ekologické zátěže

Nejvíc brownfieldů ve Zlínském kraji zbylo po opuštěných zemědělských usedlostech. Těch je skoro celá polovina z odhadovaných až devíti set lokalit. Průmyslové brownfieldy jsou s třetinovým podílem druhé nejobvyklejší, 14 procent pak připadá na armádu. „Porovnání s výsledky pro celou Českou republiku tak ukazuje, že v kraji je výrazně víc zemědělských brownfieldů než jinde,“ dodává Patrik Reichl, ředitel divize regiony agentury CzechInvest.

Na rozdíl od jiných krajů studie doporučuje zlínské brownfieldy využít především pro průmysl. Zatímco v celé ČR je průmysl nejvýhodnější pro 17 % regenerovaných brownfieldů, ve Zlínském kraji je takových lokalit víc než polovina. „Přes svou historii hospodářského lídra Československa dnes Zlínský kraj stojí spíše stranou zájmu investorů. Důvodem je ovšem především slabší nabídka nemovitostí pro podnikání – a nemalá poptávka ze strany investorů. S novými industriálními parky a kancelářskými budovami se ovšem situace rapidně mění a regenerované brownfieldy tomuto vývoji pomohou ještě víc,“ vysvětluje Reichl.

 Národní databáze brownfieldů

Jedním z hlavních témat seminářů je i Národní databáze brownfieldů. Ta obsahuje detailní informacevčetně vlastnických vztahů, ekologické zátěže i fotografií ve velkém rozlišení o brownfieldech napříč celou Českou republikou.  Od začátku roku roste tempem kolem deseti nových lokalit týdně a v současné době mapuje téměř tři stovky areálů. Databáze je volně a zdarma přístupná komukoli na adrese www.brownfieldy.cz. K registraci stačí pouze jméno a email.

O Vyhledávací studii

Zdrojem informací o brownfieldech je Vyhledávací studie, kterou v letech 2005 až 2007 zpracovala agentura CzechInvest ve spolupráci s jednotlivými krajskými úřady. Výzkum popsal 2 355 lokalit o celkové rozloze přes 10 000 hektarů.

 

Příklady regenerace brownfieldů ve Zlínském kraji

 

Revitalizace areálu bývalých kasáren v Uherském hradišti

Po zrušení vojenské posádky v roce 2001 a jednáních s ministerstvem obrany získalo objekt o rozloze 17 hektarů do vlastnictví město. Objekt se rozdělil do tří základních částí: obytné zóny, vzdělávací zóny a obchodní zóny. Výsledkem přestavby bývalého kasárenského areálu v Uherském Hradišti je nová, plnohodnotná, urbanisticky integrovaná, polyfunkční městská čtvrť.

Vlárské strojírny ve Slavičíně

Ukázkou úspěšné aktuální revitalizace je areál Vlárských strojíren ve Slavičíně, kde se dříve vyráběla munice. Obnovu areálu má na starosti Regionální centrum kooperace, a.s., které společně založily Město Slavičín a společnost INTEC, s.r.o. Za přispění dotací z Evropské unie zde proběhla například výstavba páteřního rozvodu plynu.

 

Vyhledávací studie: Statistika pro Zlínský kraj

Brownfieldy ve Zlínském kraji: bezmála 900 lokalit, minimální ekologická zátěž

Brownfieldy ve Zlínském kraji: bezmála 900 lokalit, minimální ekologická zátěž

Pro další informace kontaktujte tiskové oddělení agentury CzechInvest

Lucie Kocourková, tisková mluvčí, tel.: 296 342 538, lucie.kocourkova@czechinvest.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů