Čtvrtek, 28. března 2024

Aukce uhlí naráží na odpor

Aukce uhlí naráží na odpor

- Energetický regulační úřad nebude brát cenu na aukci jako podklad pro výpočet ceny tepla

Aukce na prodej hnědého uhlí pro teplárny a elektrárny, kterou pořádá majitel dolů na Mostecku, společnost Czech Coal, se ještě ani pořádně nerozběhla, ale řady jejích kritiků rychle houstnou. K teplárníkům a energetikům se teď nepřímo přidal i Energetický regulační úřad.

Předseda úřadu Josef Fiřt totiž řekl, že pokud by v aukci dosažená cena uhlí vyšplhala příliš vysoko, neuzná ji jako oprávněný náklad tepláren. Na rozdíl od uhlí jsou ceny tepla pod drobnohledem úřadu, který určuje maximální cenové stropy pro jednotlivá paliva.

Výtopny, které předražené uhlí nakoupí, by se pak mohly dostat do problémů, protože úřad jim nepovolí odpovídajícím způsobem navýšit cenu tepla pro spotřebitele. Fiřtovi vadí hlavně malé množství uhlí, které Czech Coal do aukce poslal.

"Firma prodává v aukci jen vzorek uhlí," říká Fiřt. A ten podle něj nelze brát jako podklad pro určení ceny. "Úřad bude uznávat cenu, která je objektivní na daném trhu," dodává předseda.

I přesto však hrozí, že ceny dosažené na aukci se postupně přelijí i do ostatních cen na trhu.

Jen vyšroubovat cenu?

Společnost Czech Coal, kterou vlastní podnikatelé Vasil Bobela a Petr Pudil spolu s finančníkem Pavlem Tykačem, nabídla do dražby 720 tisíc tun uhlí z dolu ČSA vytěženého každoročně v letech 2013 až 2020. K prodeji volného uhlí prostřednictvím aukce se těžaři rozhodli proto, že v těchto letech by se prý nedostalo na všechny zájemce.

V dole ČSA jsou sice jedny z největších zásob uhlí v Česku, leží ale za těžebními limity. A pokud se neprolomí - argumentuje Czech Coal - již po roce 2012 bude muset klesnout objem těžby na polovinu současné úrovně, zhruba na 2,5 milionu tun ročně.

Podle některých odběratelů ale prý Czech Coal objem těžby podhodnocuje, aby uhlí prodal za mnohem víc než dnes obvyklých 30 až 40 korun za gigajoule. "Do aukce dáváme veškeré uhlí, které jsme schopni vytěžit a které není blokované dlouhodobými smlouvami nebo spory s ČEZ a J&T," tvrdí naopak Pudil.

Spolu s lokalitou Vršany dnes Czech Coal vytěží za rok asi 15 milionů tun uhlí.

Bez velkých zájemců

Ruce pryč od aukce dávají i největší odběratelé mosteckého uhlí. Ke společnosti ČEZ, největšímu výrobci elektřiny z uhlí v Česku, a teplárně United Energy ze skupiny J&T se přidal i petrochemický obr Unipetrol. Plánují sehnat uhlí pod kotle jinde nebo přejít na jiné palivo.

"V budoucnu již nebudeme odebírat palivo od společnosti Czech Coal. Uhlí tak zůstane volně k dispozici pro ostatní odběratele," říká například partner skupiny J&T Daniel Křetínský.

Lokální zdroje mohou mít ale s přechodem na jiná paliva problém. "Plošná náhrada hnědého uhlí biomasou či zemním plynem není fakticky možná," tvrdí mluvčí Teplárenského sdružení Pavel Kaufmann.

Současné kontrakty na hnědé uhlí končí teplárnám mezi roky 2009 a 2015. A s tím, že by nedostatek uhlí mohl být pro teplárenství kolem roku 2020 problém, souhlasí i zpráva nezávislé energetické komise. Její předseda Václav Pačes navrhuje, aby se proto domácí uhlí využívalo v elektrárnách efektivněji. Pro výrobu elektřiny by se měly také více používat jiné zdroje a pro teplárenství by zůstalo více volného uhlí.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů