Čtvrtek, 28. března 2024

Dvě pětiny jihomoravských brownfieldů mohou mít ekologickou zátěž

Dvě pětiny jihomoravských brownfieldů mohou mít ekologickou zátěž

Brno - Až dvě pětiny opuštěných výrobních a armádních areálů na jihu Moravy by mohly mít ekologickou zátěž. Vyplývá to z odhadů vládní agentury CzechInvest. V kraji je takzvaných brownfieldů několik tisíc hektarů. U deseti procent z nich už je ekologická zátěž zjištěna, u další třetiny se dá podle CzechInvestu předpokládat. Právě kontaminovaná půda a další podobné problémy často komplikují revitalizaci ploch.

Třeba areál brněnského Zetoru v městské části Husovice. Lukrativní plochy poblíž centra jsou na prodej už skoro rok, podle realitní kanceláře, která prodej zajišťuje, může být jedním z důvodů otálení zájemců právě ekologická zátěž. Takových případů je řada.

"Podobné lokality jsou příležitostí především pro velké a zkušené developery, kterých ale není mnoho," uvedl Jan Hladík z Regionální rozvojové agentury jižní Moravy. Podle něj je podíl zatížených brownfieldů na jižní Moravě zhruba stejný jako v jiných českých regionech, míra znečištění je ale třeba ve srovnání s kraji na severu republiky menší. Přesto by kompletní odstranění ekologických škod stálo několik miliard korun.

V Jihomoravském kraji je podle odhadů agentury 1300 zanedbaných opuštěných areálů. Jen v Brně je to kolem dvou set. Nejvíc, asi 35 procent, zůstalo po zemědělství a zhruba třetina po průmyslu. Necelou desetinu původně zabírala armáda. Zatímco vojáci se nevrátí do žádného z opuštěných objektů, právě průmysl zabere místa ještě víc než původně. Podle CzechInvestu se dá očekávat, že až 55 procent všech brownfieldů bude v budoucnu sloužit hlavně výzkumu a vývoji.

Lukáš Sapík

Zdroj: www.CzechInvest.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů