Sobota, 20. dubna 2024

Geologové znovu vrtají na kótě 718 v Brdech

Geologové znovu vrtají na kótě 718 v Brdech

Brdy/ Obyvatelé podbrdských obcí hovoří o tom, že se na kótě schyluje k výstavbě základny.  

Někteří obyvatelé podbrdských obcí se obrátili na redakci Deníku, a ptají se, co se děje na brdské kótě 718.
„Jezdí tady vrtné soupravy a dokonce jsem slyšel, že už má jedna dřevařská společnost zakázku na vykácení lesa v místě, kde má stát radar,“ sdělil Deníku muž, který při výletě po Brdech narazil na vrtné soupravy na kótě, nafotil je a přinesl snímky. „Lidem se nelíbí, že si cizí firmy klidně vrtají v zemi, dávno předtím, než prošlo hlasování v parlamentu," dodal obyvatel jedné brdské vesnice.
 

„Mě se také ptali lidé, co se na kótě děje, když jsem se nedávno stavěl v gril baru na Míšově, abych si dal nějaké jídlo. Nedokázal jsem na to odpovědět,“ řekl starosta Jinců Josef Hála s tím, že se do něho někteří pustili, jako kdyby za to mohl.
Ministerstvo obrany popřelo, že by v Brdech někdo připravoval stavbu a také to, že by měla jakási firma zakázku na kácení lesa. „Ještě není známo rozložení budov a další podrobnosti stavby, tudíž nikdo nemohl zadat kácení stromů,“ řekl Jan Pejšek z tiskového odboru ministerstva.
Nicméně přiznal, že v prostoru kóty se od začátku týdne provádí geologický a hydrologický průzkum podloží a odstranění případné nevybuchlé munice.

„Průzkum provádí soukromá společnost najatá americkou stranou a bude pokračovat ještě v příštím týdnu. Pokračují tam sondážní a průzkumné práce, které začaly již v roce 2006. V žádném případě se nejedná o výstavbu či jiné výrazné zásahy do prostoru kóty, ty by mohly nastat až po schválení projektu Parlamentem ČR.“ dodal Jan Pejšek.
 

Podle ministerstva obrany činnost amerických expertů ve Vojenském újezdu Brdy vychází z mandátu, který dala vláda ČR Ministerstvu obrany v únoru 2004 k pokračování technických konzultací mezi USA a Českou republikou, a je v souladu s obsahem odpovědi České republiky na diplomatickou nótu USA, kterou na svém zasedání dne 28. března 2007 projednala vláda ČR. Spojené státy mohou provádět na území újezdu práce za přesně daných podmínek a v souladu s českým právním řádem.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů