Pátek, 29. března 2024

VYSOKÉ TATRY: Geológovia ocenili Múzeum TANAP-u

VYSOKÉ TATRY: Geológovia ocenili Múzeum TANAP-u
Slovenská geologická spoločnosť (SGS) udelila ďakovný list SGS Múzeu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici za propagáciu geológie na Slovensku.

Geologická expozícia v múzeu TANAP-u bola po prvý raz inštalovaná v roku 1969. Odvtedy prešla mnohými zmenami. Naposledy sme ju reinštalovali a rozšírili o chýbajúcu geomorfológiu Tatier v roku 2007. Autormi novej expozície sú pracovníci Výskumnej stanice a múzea TANAP-u Milan Koreň a Stanislav Pavlarčík.


"V geomorfologickej časti expozície je podaná charakteristika tatranského reliéfu s dôrazom na formovanie tatranského povrchu horskými ľadovcami v starších štvrtohorách. Geológia sa zameriava na pestré horninové zloženie Tatier. Pútavými sú najmä geologické hodiny, ktoré znázorňujú zložitý geologický vývoj Tatier,“ informoval Stanislav Pavlarčík.


Výtvarné riešenie a technickú stránku geologicko-geomorfologickej expozície Múzea TANAP-u zabezpečili Gabriel Snovák a architekt Milan Švehla. Na príprave expozície sa podieľali aj pracovníci Odboru prác celospoločenského významu Štátnych lesov TANAP-u.

Správcom Múzea TANAP-u sú od roku 1995 Štátne lesy TANAP-u. Expozície Múzea v Tatranskej Lomnici si ročne pozrie navštívi viac ako 40 000 návštevníkov.

Zdroj : SITA
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů