Pátek, 19. dubna 2024

Mostečtí uhlobaroni vyzvali kolos ČEZ ke stažení žalob

Mostečtí uhlobaroni vyzvali kolos ČEZ ke stažení žalob

Mezi uhlobarony a energetiky to na severu Čech opět jiskří. Majitelé mosteckého uhlí ze skupiny Czech Coal vyzvali energetickou společnost ČEZ, aby stáhla žalobu, kterou si chce vynutit dodávky hnědého uhlí z lomu Vršany až do roku 2055. Soudním sporem prý blokuje přístup k zásobám jiným firmám.

Polostátní ČEZ už v roce 2005 uzavřel s těžaři dohodu o budoucí kupní smlouvě, aby si zajistil dlouhodobý kontrakt uhlí pro plánovanou elektrárnu v Počeradech. Bez těchto dodávek se ji totiž nevyplatí stavět. Jenže ČEZ a Czech Coal se přou o to, zda byla dohoda závazná.

Zatímco ČEZ tvrdí, že ano a škody, které mu vzniknou, vyčísluje poradenská společnost Deloitte na 22 miliard korun, Czech Coal o její platnosti pochybuje.

Soud zatím o žalobě, kterou ČEZ podal v polovině roku 2007, nejednal.

Obdobný spor jako ČEZ vede i skupina J&T, která ovládá na dodávky mosteckého uhlí navázanou teplárnu v Komořanech. J&T ale - na rozdíl od ČEZ - se stažením žaloby počítá. "To, co jsme řekli, platí. Ale všechno má svůj čas," říká šéf komunikace J&T Martin Maňák. "Po roce 2011 již nebude žádná firma ze skupiny J&T odebírat uhlí od společnosti Czech Coal," dodává. Jde ale jen o budoucí dodávky, cenových sporů za minulé odběry uhlí se stažení žalob netýká.

Uhlobaroni svůj včerejší požadavek zdůvodňují tím, že ČEZ loni v listopadu prohlašoval, že hnědé uhlí už nechce dlouhodobě odebírat. A tím prý zmařil plánovanou aukci na energetické uhlí, kterou byl Czech Coal - také kvůli mizivému zájmu - nucen pár dní před jejím konám zrušit.

Jenže ČEZ prý nikdy nic takového neříkal. "ČEZ se samozřejmě nikdy nevyjádřil, že by netrval na dodržení dohod z roku 2005 o odběru uhlí z dolu Vršany. Toto uhlí ani nebylo předmětem aukce," říká mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Aukce, kterou Czech Coal vyhlásil a později odvolal, se týkala jen uhlí z dalšího dolu skupiny - ČSA. Czech Coal tu musí kvůli ekologickým limitům postupně omezovat těžbu.

"Kritická situace na trhu s energetickým uhlím je umocněna záměrem ČEZ postavit novou elektrárnu v Ledvicích," říká spolumajitel Czech Coal Petr Pudil. K jiným odběratelům se podle něj navíc nedostane uhlí ze Severočeských dolů, které ČEZ vlastní.

Podle lidí z oboru se Czech Coal snaží využít situaci kolem limitů hnědého uhlí a mezi odběrateli vyvolat paniku, že na ně se uhlí nedostane. Mohl by tak prodat zbývající uhlí mnohem dráž.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů