Úterý, 23. dubna 2024

Vláda schválila peníze na ekologické škody v Jihomoravském kraji

Vláda schválila peníze na ekologické škody v Jihomoravském kraji
Vláda v pondělí schválila zvýšení finančních prostředků určených na odstraňování starých ekologických škod v Moravskoslezském kraji o jednu miliardu korun. Působnost programu ale rozšířila a peníze tak budou použity na likvidaci následků průzkumu a těžby ropy a zemního plynu v Jihomoravském kraji. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

"Vláda schválila navýšení finančních prostředků na prioritní projekty pro revitalizaci Moravskoslezského kraje z 20 na 21 miliard korun s tím, že rozšířila pole působnosti z Moravskoslezského kraje na vybrané části Jihomoravského kraje," uvedl Říman.

Tímto způsobem by měla být na jižní Moravě financována likvidace starých vrtů po těžbě a průzkumu ložisek ropy a plynu, které pocházejí až z období první republiky a nemají majitele. "A které, jak se ukázalo při povodních v roce 1997, jsou latentní ekologickou hrozbou," podotkl Říman.

Podle údajů MPO se na jižní Moravě těží ropa a zemní plyn zhruba 100 let. V regionu zůstalo několik stovek sond a vrtů včetně zbytků po těžebních technologiích. "Navýšením státní garance dojde k urychlení odstranění části ekologických zátěží po průzkumu a těžbě ropy a zemního plynu na jižní Moravě," stojí ve zprávě MPO.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů