Úterý, 16. dubna 2024

Nerostné suroviny Liberecka, Českolipska, Semilska a Jablonecka

Nerostné suroviny Liberecka, Českolipska, Semilska  a Jablonecka

V Libereckém kraji je významný výskyt nízkoobsahových uranových rud. V okrese  Česká Lípa se nachází 5 samostatných ložisek uranu – Hamr těžena hlubině, v současné době byla ukončena zakládka hlavních důlních děl dolu Hamr I., ve stadiu přípravy je postupné zatápění důlních prostor, zároveň se pracuje na sanaci odkaliště uranového průmyslu, včetně celkové rekultivace povrchu vyluhovacích polí; ložisko Stráž těženo chemicky vyluhováním in situ; ložiska Osečná-Kotel a Holičky netěžena z důvodu vysokého zvodnění; ložisko Křižany – hlubinná těžba, důl Křížany, Břevniště vytěženo. Na  okrese Liberec, v  Novém Městě pod Smrkem se vyskytuje výhradní ložisko cínových rud. Obsah cínu je však malý, a proto je ložisko je považováno za neekonomické.

V Žitavské pánvi se vyskytuje ložisko hnědého uhlí a v  Syřenově na Semilsku ložisko černého uhlí, ale obě ložiska jsou netěžitelná. Ložiska lignitu se vyskytují v oblastech  Frýdlant – Višňová a  Hrádek nad Nisou – Kristýna. Obě tyto oblasti mají relativně nízký rozsah zásob. Ložisko Kristýna je zatopeno a využívá se jako rekreační plocha.

Na svazích Ještědského hřbetu se vyskytují ložiska vápenců a dolomitických vápenců s mocností 40 – 80 m. Na všech ložiscích bylo ověřeno velké množství zásob suroviny. Ložiska se nacházejí na území přírodního parku a není je proto možné průmyslově využívat. Na  Semilsku jsou ložiska vápenců a dolomitických vápenců – CHLÚ Jesenný I – V - roztěženo pouze jedno ložisko; CHLÚ Horní Štěpanice – zrušen; CHLÚ Rokytno - netěženo; CHLÚ Roztoky u Semil – netěženo.

Na  Českolipsku se těží především čedič a melafyr (Tachov, Žandov), jsou zde čtyři výhradní ložiska slévárenských písků (Provodín, Srní, připravuje se otevření Okřešice) a stavebních stěrkopísků (Dubnice, Velký Grunov).

Na  Liberecku se nachází 11 výhradních ložisek štěrkopísků, z nichž pouze tři jsou těžena (Horní Řasnice, Grábštejn, Chotyně), dále se těží stavební kámen – čedič (Krásný les), žula – hrubá a ušlechtilá kamenická výroba (Liberec - Ruprechtice), cihlářská surovina (Český Dub, Hrádek nad Nisou).

Na  Jablonecku se těží žula – hrubá a ušlechtilá kamenická výroba (Hraničná, Horní Černá Studnice), fylitická břidlice (Loužnice - Bratříkov), melafyr a čedič (Bezděčín).Na Semilsku se těží stavební kámen – čedič (Smrčí, Záhoří, Chuchelna, Košťálov).

Poslední období lze charakterizovat na jedné straně zvýšeným zájmem o potenciální využití dalších dosud netěžených ložisek štěrkopísků a stavebních písků, na druhé straně pak pokračujícím útlumem hornické činnosti na části stávajících lokalit.

ZDROJ:http://maps.kraj-lbc.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů