Čtvrtek, 25. dubna 2024

Uran za pět set miliard "nemůže ležet ladem"

Uran za pět set miliard "nemůže ležet ladem"

I když to léta vypadalo, že s těžbou uranu v Česku bude už brzy nadobro amen, teď se situace vyvíjí úplně opačně.

Státní podnik Diamo se podle informací HN už obrátil na ministerstvo průmyslu s prvním předběžným návrhem na obnovení těžby ve Stráži pod Ralskem.

Ve Stráži a okolí jsou jedna z největších ložisek v Evropě. Těžilo se zde už od 60. let, ale kvůli velkým ekologickým škodám a rozpadu sovětského bloku stát doly zavřel. Pro místní, ale třeba i pro zelené, je obnova těžby výbušné téma, podobně jako uhelné limity na Mostecku.

Stát by na uranu mohl nyní vydělat daleko víc než v 90. letech. A zastánci těžby vidí příležitost v tom, že se nyní hledají alternativy k ruskému plynu a jaderná energetika zažívá renesanci.

"Máme studii, jak (ve Stráži) těžit, ale vše je velmi předběžné," říká šéf Diama Jiří Jež. "Uvědomte si, že při dnešních cenách máme pod Stráží surovinu za 500 miliard. To přece nemůže nechat žádný stát ležet ladem," říká v rozhovoru pro HN.

I ministr Martin Říman připouští, že těžba ve Stráži nemůže být navěky tabu. Jeho návrh nové energetické koncepce počítá s maximálním využitím domácích energetických zdrojů, tedy i uranu. A podle ministra se tím myslí i ložisko ve Stráži. "Jistě, že se ho to týká. Ovšem podmínkou tu je těžba ekologicky přijatelná. Ne ta hrůza, jakou se tady těžilo za bývalého režimu," uvedl Říman.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů