Pátek, 19. dubna 2024

Speleologové našli v Moravském krasu nové chodby

Speleologové našli v Moravském krasu nové chodby
Amatérská jeskyně v Moravském krasu, která je se svými 40 kilometry chodeb nejdelším podzemním systémem střední Evropy, ukrývá další neprobádané prostory. Od loňského června v ní speleologové nově popsali bezmála 1,5 kilometru dosud neznámých chodeb. Na léto připravují podrobný průzkum, který by mohl přinést další překvapení. ČTK to dnes řekl speleolog Tomáš Mokrý.
    Nález nových chodeb je speleologickou senzací, která za posledních 20 let nemá v České republice obdoby. V nově probádané části jeskyně našli jeskyňáři také rozhlehlý sál - takzvaný dóm, který je s délkou 90 metrů a šířkou 40 metrů jedním z největších v krasu. Chodby jsou na mnoha místech bohatě zdobené krápníky. Leží ale v místech, kam se běžný turista nikdy nepodívá.
    Nové chodby jsou na jedné straně ukončeny závalem, který je nutné prozkoumat a na straně druhé sifonem, tedy vodou zaplavenou oblastí. Překonat ji lze jen podplaváním. Speleologové doufají, že v létě bude nízký stav vody, což by další výzkum usnadnilo.
    Moravský kras je druhou nejstarší chráněnou oblastí v Česku. Tvoří jej přes tisíc jeskyní. Pouze pět z nich je zpřístupněno veřejnosti. Ročně si je prohlédne 350.000 turistů z celého světa.
    Vladimír Klepáč
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů