Pátek, 29. března 2024

Kauza mosteckých dolů znovu zajímá policii

Kauza mosteckých dolů znovu zajímá policii

- Čeští žalobci a policisté se nemohou se švýcarskými prokurátory dohodnout

- Divokou privatizaci dolů vyšetřovala česká policie skoro deset let

Česká policie by ráda znovu otevřela kauzu divoké privatizace Mostecké uhelné společnosti (dnes Czech Coal). A švýcarští prokurátoři, kteří loni v létě narazili na účtech švýcarských bank na jedenáct miliard korun, které podle nich pocházejí z trestné činnosti provázející ovládnutí českých dolů, a zablokovali je, by jim i rádi případ předali. Je tu ale problém: nemohou se domluvit, za jakých podmínek. Důvod je přímo kafkovský.

Ty začni. Ne, ty

"Neoficiálně nám řekli, že nám vše předají, když obnovíme vyšetřování. Jenže to nejde, pokud neznáme nové skutečnosti," říká zdroj, který je seznámen s vyšetřováním i s komunikací se švýcarskými prokurátory. Je to jako začarovaný kruh: Švýcaři prý zase tvrdí, že nemohou nic předat, dokud české úřady případ oficiálně opět neotevřou. Předání by přitom bylo logické: většina podezřelých jsou Češi a zablokovaných 11 miliard také pochází z Česka.

A nové informace i předání kauzy by čeští policisté uvítali. "Samozřejmě bychom to rádi dotáhli. Ale bez nových důkazů nemůžeme případ znovu otevřít, trestní řád to nedovoluje," říká mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Půjč mi, koupím si tě

Švýcarští prokurátoři kvůli kauze jednali i s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou. "Ano, jednání proběhlo, ale podrobnosti neznám," uvádí mluvčí Vesecké Renata Malinová.

O co v případě jde? Druhou největší hnědouhelnou společnost v zemi na jaře 1998 ovládla společnost Investenergy SA, kterou zastupoval Čechošvýcar Jiří Diviš. A jako majitel se vzápětí přihlásila skupina Appian Group. Ta tvrdila, že je sdružením renomovaných zahraničních investorů: nikdy je ale neodhalila.

Tehdejší šéf Fondu národního majetku Roman Češka vzápětí manažery dolů v čele s Antonínem Koláčkem obvinil, že novým investorem jsou ve skutečnosti oni a Mosteckou uhelnou ovládli za peníze samotných dolů. A podal na ně trestní oznámení.

Česká policie divokou privatizaci dolů vyšetřovala skoro deset let. A zjistila, že několik miliard korun z peněz, které doly povinně ukládají do rezervních fondů na budoucí rekultivace, odešlo na řadu zahraničních účtů. Loni v létě však případ definitivně odložila. Švýcarská justice totiž ani na opakovanou žádost českým policistům nedodala klíčový důkaz: že peníze, za něž Mosteckou uhelnou Investenergy SA koupila, jsou totožné s těmi, které si doly uložily v zahraničí. "Do Švýcarska šlo několik žádostí o objasnění těch převodů, ale vždy odpověděli, že je to bankovní tajemství," uvedla loni v září pro HN mostecká státní zástupkyně Eva Vetýšková.

Na případ narazila švýcarská prokuratura před dvěma lety, když vyšetřovala činnost jednoho z bývalých manažerů Appianu Jamese de Groota kvůli jeho obchodům. A požádala Česko o spolupráci. "Bylo prokázáno, že aktiva, která umožnila Investenergy SA získat akcie Mostecké uhelné, pocházejí od Mostecké uhelné," stojí ve zprávě, kterou citoval týdeník Euro. Sama prokuratura podle mluvčí Jeannette Balmerové zatím nechce případ komentovat.

Žalobce do Švýcarska nejel

Sdílnější není ani Vrchní státní zastupitelství v Praze, jehož prostřednictvím švýcarská prokuratura jedná a požádala i o výslech svědků i podezřelých. "Jsme jen prostředníkem. Po celou dobu právní pomoci pouze moderujeme otázky švýcarské strany a postupujeme je dál," říká mluvčí pražských žalobců Irena Válová.

Kauzu měl donedávna na zastupitelství na starosti Zbyněk Eger. Ten měl i koncem loňského roku jet do Švýcarska s tamními kolegy probrat další postup spolupráce.

Jenže Egerovi nadřízení na poslední chvíli jeho cestu do Švýcarska zrušili. A Eger byl od ledna přeložen jako okresní státní zástupce do Tachova, odkud původně přišel. "Pan Eger byl stážista a už od léta naznačoval, že ta stáž skončí," říká Válová.

K neuskutečněné cestě či možnému předání případu se Válová odmítla vyjádřit. "Za situace, kdy jakákoliv informace, která unikne, vede k odvolání vedoucího státního zástupce, snad chápete, že vám nic nebudu říkat," řekla.

AUTOR: Marek Pokorný
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů