Sobota, 20. dubna 2024

Uhelné miliardy míří k soudu

Uhelné miliardy míří k soudu

- Švýcarští vyšetřovatelé uzavřeli kauzu privatizace Mostecké uhelné
- Uhlobaronům hrozí soud

Švýcarská prokuratura dokázala to, co se české policii nedařilo deset let: uzavřít vyšetřování divoké privatizace Mostecké uhelné společnosti. A oznámila, že podezírá šest Čechů a jednoho Belgičana z nezákonného ovládnutí firmy a že je chce poslat k soudu.

"Bylo uzavřeno předběžné policejní vyšetřování. Úřad generálního prokurátora požádal o zahájení předsoudního šetření," sdělila HN mluvčí Úřadu generálního prokurátora Walburga Burová.

O vliv v druhé největší hnědouhelné firmě v zemi přišel český stát v roce 1998, kdy ji ovládl Appian Group. Ten skoupil akcie Mostecké a vyšachoval stát, který měl jen 46 procent akcií. Vláda kontrovala a obvinila management Mostecké v čele s Antonínem Koláčkem z toho, že stojí za oním investorem. Společnost prý koupili za miliardy, jež si doly ukládaly na rekultivace - tedy budoucí nápravu krajiny po těžbě.

Policie ale podezření nedokázala potvrdit. Klíč totiž ležel ve Švýcarsku - tam si doly v devadesátých letech uložily uvedené miliardy. A důkaz, že jde o stejné peníze, za které Appian doly koupil, se jim nepodařilo získat.

"Do Švýcarska šlo několik žádostí o objasnění těch převodů, ale vždy odpověděli, že je to bankovní tajemství," uvedla HN mostecká státní zástupkyně Eva Vetýšková, která loni v létě dala pokyn k odložení případu.

To, co česká policie bezúspěšně šetřila deset let, oficiálně potvrdila švýcarská prokuratura. "Manažeři k převzetí použili majetek samotné přebírané společnosti. Tyto operace způsobily finanční ztráty jak přebírané společnosti, tak České republice," uvádí Burová.

Švýcaři se o případ začali zajímat, když prověřovali jiné aktivity jednoho z představitelů Appian Group - Jacquese de Groota. A narazili i na peníze, jež pocházely z transakcí kolem Mostecké uhelné. Výsledkem bylo obvinění z několika trestných činů včetně praní špinavých peněz.

"Vytvořili strukturu z několika desítek offshorových společností. S případem je spojena více než stovka bankovních účtů, většinou ve švýcarských bankách. Na 700 milionů franků na účtech je nyní zmrazeno," upřesnila Burová.

Kromě Koláčka a de Groota jsou podezřelí i Marek Čmejla, Luboš Měkota, Oldřich Klimecký, Petr Kraus a Čechošvýcar Jiří Diviš. Toho prokurátoři označují za klíčovou osobu všech transakcí. HN oslovily Diviše, Čmejlu a Koláčka - všichni tři se odmítli vyjádřit.

K dalšímu pokračování je podle Burové potřeba spolupráce s českou stranou. Švýcaři se proto kvůli koordinaci sejdou s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou. Té již předali detaily o porušeních zákona, jež se měly odehrát ve Švýcarsku. "Již byl domluven termín schůzky," potvrdila mluvčí Vesecké Renata Malinová.

Většina aktérů kauzy již přitom doly opustila. Koláček s Měkotou odkoupili Mosteckou uhelnou a osamostatnili se. Loni oba své podíly v dolech prodali. Za akcie dostali údajně celkem přes 10 miliard korun - ovládnutí dolů včetně odkoupení státního podílu přitom Appian stálo jen něco málo přes dvě miliardy. Diviš s Čmejlou dál zastupují Appian, jehož nejdůležitější aktivitou je plzeňská Škoda. Tu koupili od státu v roce 2003.

Vlastnictví Appianu dodnes zůstává neprůhledné. Čmejla s Divišem vystupují pouze jako správci majetku skupiny investorů, jejichž totožnost není známa.

AUTOR: Marek Pokorný
AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů