Středa, 24. dubna 2024

Shell vyplatil odškodné za popravy

Shell vyplatil odškodné za popravy

Mimosoudní vyrovnání bude stát ropnou firmu 15,5 milionu dolarů. Příbuzní zabitých Nigerijců považují případ za precedens.

Tragický příběh, který začal před třinácti lety a vyvolal celosvětovou vlnu pobouření, včera dospěl ke svému konci. Britsko-nizozemská těžařská společnost Royal Dutch Shell včera přistoupila na mimosoudní vyrovnání s účastníky protestů proti její těžbě v Nigérii.

Protesty obyvatel z delty řeky Nigeru vyvrcholily v roce 1995 popravou devíti lidí tehdejším vojenským režimem, z nichž nejznámější byl spisovatel Ken Saro-Wiwa.

Shell souhlasil, že zaplatí 15,5 milionu dolarů týden předtím, než třináct let trvající spor měl zamířit k soudu v New Yorku. "Pět milionů půjde do nadace, která bude pomáhat kmeni Ogoni, zbytek jsou poplatky právníkům a kompenzace pro rodiny obětí," řekl agentuře Reuters právník obětí Paul Hoffman.

"Shell vždy tvrdil, že obvinění jsou falešná," řekl Malcolm Brinded, ředitel Shell pro těžbu a výrobu. Shell musel opustit oblast obývanou Ogonii po masových protestech už v roce 1993. Do regionu, který je v porovnání s ostatními těžebními oblastmi Nigérie klidný, se ale nyní - už za civilní vlády - chystá vrátit národní nigerijská těžební společnost.

Firma Shell byla obviněna, že znečistila v oblasti těžby životní prostředí a že podporovala věznění, mučení a zabíjení demonstrantů, kteří se proti znečišťování ozvali. Nigerijský soud je obvinil z vraždy. Skupinu vedl spisovatel a aktivista z kmene Ogoni Ken Saro-Wiwa, spolu s dalšími osmi popravený. "Máme tu precedens, že korporace může být žalována u amerického soudu za porušování lidských práv," řekl Saro-Wiwa junior. Jeho otce, který prosadil mírové protesty, Ogoniové považují takřka za svatého.

V deltě se místní lidé často uchylují k násilným útokům na těžební plošiny, berou jako rukojmí zahraniční experty a žádají za ně výkupné. Předchozí vojenské vlády si nechaly od firem platit třeba rychlé čluny, které měly sloužit k ochraně plošin, ale místo toho je vojáci používali k potlačování odporu místních lidí.

Ropa, nadnárodní korporace, vojáci a lidská práva

Nigérie a ropa

Nigérie je osmým největším vývozcem ropy na světě. Těží se hlavně v deltě řeky Nigeru, ale většina zisků končí mezi zkorumpovanými politiky. Ropa tvoří 83 % nigerijského vývozu.

Třetí soud

Případ byl teprve třetí svého druhu u soudů v USA. Zatím žádná nadnárodní firma nebyla shledána vinnou z porušování lidských práv, ale několik případů se řešilo mimosoudně. Loni v prosinci porota očistila těžařskou firmu Chevron ve sporu se skupinou Nigerijců. Žaloby cizinců u soudů v USA umožňuje zákon z roku 1789.

Místní nevěří a útočí

Místní lidé nevěří zahraničním firmám nevěří ani vládě. Řadu havárií a ekologických škod způsobují zloději a útočníci, když poničí místní ropovody.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů