Pátek, 19. dubna 2024

Švýcarská policie trápí i uhlobarony

Švýcarská policie trápí i uhlobarony
Vyšetřovatelé ve Švýcarsku už jednu českou kauzu dotáhli. Bývalé šéfy MUS by rádi dostali k soudu.

Čeští podnikatelé, kteří se pokoušeli skrýt svůj kontroverzně nabytý majetek ve Švýcarsku v domnění, že tamní banky majitelé kont neprozrazují, nyní asi svého rozhodnutí litují. A není to jen Roman Janoušek, ale například i bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti.

V případě Mostecké švýcarská prokuratura dokázala to, co se české policii nedařilo deset let: uzavřít vyšetřování její divoké privatizace. A oznámila, že podezírá šest Čechů a jednoho Belgičana z nezákonného ovládnutí firmy a že je chce poslat k soudu. »Bylo uzavřeno předběžné policejní vyšetřování. Úřad generálního prokurátora požádal o zahájení předsoudního šetření,« sdělila HN v březnu mluvčí Úřadu generálního prokurátora Walburga Burová.

Češi: Nemáme důkazy

Manažeři dolů byli i v Česku vyšetřováni kvůli podezření, že z Mostecké uhelné nezákonně odčerpali peníze a za ně si podnik koupili. Loni ale policie případ odložila s tím, že k obvinění nejsou důkazy.

O vliv v druhé největší hnědouhelné firmě v zemi přišel český stát v roce 1998, kdy ji ovládla skupina Appian. Ta skoupila akcie Mostecké a vyšachovala stát, jemuž zbylo jen 46 procent akcií. Vláda kontrovala a obvinila šéfy Mostecké v čele s Antonínem Koláčkem z toho, že Appian jsou ve skutečnosti oni. Společnost prý koupili za miliardy, jež si doly ukládaly na rekultivace - tedy budoucí nápravu krajiny po těžbě. Policie ale podezření nedokázala potvrdit. Klíč totiž ležel ve Švýcarsku - tam si doly v devadesátých letech uložily své miliardy. A důkaz, že jde o stejné peníze, za které Appian doly koupil, se jim nepodařilo získat. »Do Švýcarska šlo několik žádostí o objasnění těch převodů, ale vždy odpověděli, že je to bankovní tajemství,« uvedla HN mostecká státní zástupkyně Eva Vetýšková.

Švýcaři: Je to praní peněz

To, co česká policie bezúspěšně šetřila deset let, oficiálně potvrdila švýcarská prokuratura. »Manažeři k převzetí použili majetek přebírané společnosti. Tyto operace způsobily finanční ztráty jak společnosti, tak České republice,« uvedla Burová. Bývalí manažeři podle Švýcarů vytvořili strukturu desítek offshorových společností s více než stovkou účtů, mezi nimiž přelévali peníze. 700 milionů franků - tedy zhruba deset miliard, které byly na účtech, švýcarští prokurátoři zmrazili.

AUTOR: Marek Pokorný
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů