Čtvrtek, 28. března 2024

"Žralok" Tykač už má polovinu Czech Coalu

"Žralok" Tykač už má polovinu Czech Coalu

Finančník Pavel Tykač, muž označovaný za jednoho z největších dravců domácího byznysu, posiluje pozici v energetice. Včera potvrdil to, o čem se už dlouho šuškalo mezi lidmi z oboru: ke svým 49 procentům akcií ve skupině Czech Coal, jež vlastní mostecké doly, přikoupil další procento.

Kolik Tykač za akcie zaplatil, není známo, řádově jde o stamiliony korun. Když před dvěma lety společnost ČEZ chtěla mostecké doly koupit, nabízela za ně 28 miliard korun.

Důležité procento

I když Tykač přikoupil v Czech Coal jediné procento, jeho pozice velmi posílila. "Může teď blokovat rozhodnutí společníků. Ti ztratili převahu, kterou nad ním měli," vysvětluje zdroj HN z investorských kruhů.

Tykač teď ve druhé největší hnědouhelné firmě v zemi drží prostřednictvím kyperské Indoverse Czech Limited padesát procent. O zbytek se dělí Petr Pudil a Vasil Bobela. Ti léta ujišťují, že je pro ně Tykač finančním investorem a na denní řízení společnosti nemá vliv. Jen Petr Pudil od Tykačova vstupu do společnosti na jaře roku 2006 pro HN mnohokrát prohlásil, že se jeho strana nehodlá vzdát kontroly nad doly v Tykačův prospěch. "Na tom se nic nemění," řekl včera. Ale jeho tvrzení má trhliny.

"Když se jednapadesátiprocentní vlastníci vzdají převahy a nechají společníkovi rozhodující procento, není to samo sebou. Možnosti jsou dvě: Buď jim Tykač přišel na nějakou nepravost a tvrdě na ně zatlačil. Nebo mezi Pudilem a Bobelou není tak pevná jednota a jeden z nich má k Tykačovi blíž," řekl znalec investičního trhu, který nechce být jmenován. Dva zdroje HN z energetické branže se shodují na tom, že je to Petr Pudil, kdo se názorově čím dál víc sbližuje s Tykačem.

Pudil a Bobela byli vždy považováni v Czech Coal za umírněnější hráče, Tykač za agresivnějšího. Říká se o něm, že rozpoutal boj za zdražování uhlí a vystupňoval spory s konkurenty - ČEZ a skupinou J&T, z nichž se pak stali spojenci.

Spor začal jednáním o dlouhodobých kontraktech na uhlí z mosteckých dolů do elektráren a tepláren ČEZ a J&T. V plné síle vypukl půl roku po Tykačově příchodu do Czech Coal a od té doby přerostl ve válku, jež hýbe celou českou energetikou.

Lidé z energetické branže vesměs soudí, že Czech Coal bude pod Tykačovým vlivem ještě agresivnější. "Konflikt s námi se ještě víc vyhrotí, Czech Coal bude tvrdší," říká jeden z manažerů ČEZ.

Sami aktéři obchodu ovšem tvrdí, že se nic důležitého nestalo. Podle Pudila je důvodem prodeje akcií Tykačův dlouhodobý zájem o energetiku. "K rozhodnutí o vyrovnání podílů nás vedl zájem Indoverse o dlouhodobé investice do energetických aktiv," uvedl. "Nejde o žádný zásadní pohyb. Několik let jsme koexistovali společně a vyhodnotili jsme, že spolupráce může pokračovat. Na rozhodování se nic nemění, už dřív jsme se k němu chovali jako k rovnoprávnému společníkovi. Prostě žádná velká změna," dodal.

Stejně koupi komentuje Tykač: "Jde o naplnění dlouhodobého partnerství. Původně finanční investice se stává strategickou," cituje jej včerejší tisková zpráva Czech Coal.

Tykač chce být aktivnější

Tykač sám s médii nekomunikuje, mluvčí Jan Chudomel však potvrdil, že jeho zaměstnavatel nyní hodlá ve vedení Czech Coal aktivněji vystupovat. "Dosud byl spíš v pasivní pozici. Teď se bude rozhodování aktivněji účastnit. Potvrzuje to, že investici do uhlí považuje za dlouhodobou a perspektivní," říká.

Tykač se už léta pokouší vstoupit také do Sokolovské uhelné, zatím neúspěšně. Kromě energetiky se věnuje obchodům s pohledávkami, akciemi i nemovitostmi. Typická je pro něj účast na operacích s 13procentním podílem v hutích ArcelorMittal Ostrava, který koupil v době, kdy se o něj soudil stát. Spor končil smírem a Tykač pak akcie výhodně prodal skupině PPF.

V Czech Coal má Tykač uloženo nejvíc majetku. Podle Chudomela je to jeho jediná "strategická" investice, již chce držet dlouhodobě. Není divu. Část zásob uhlí mosteckých dolů blokují ekologické limity. Pokud jednou padnou, zvýší se hodnota dolů i Tykačova podílu. A tak nemá důvod odtud v dohledné době odcházet.

Kdo je Pavel Tykač

Začátky
Začínal v počítačové firmě Vikomt. Později se společníky založil firmu Motoinvest, jež obchodovala s akciemi. Ovládla Agrobanku a CS Fondy, které po jejím angažmá zůstaly bez majetku. Podíl Tykače a jeho společníků na vytunelování CS Fondů šetřila policie, překročení zákona ale nezjistila.

Současnost
Obchoduje s akciemi, pohledávkami, nemovitostmi. Označuje se za investora-oportunistu. Patří k nejbohatším Čechům, stamiliony vydělal na obchodech s akciemi Zentivy, ČEZ či ArcelorMittalu. 49procentní podíl v Czech Coal držel od roku 2006, nyní má polovinu akcií.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů