Středa, 17. dubna 2024

Diamo varuje před katastrofou

Diamo varuje před katastrofou

Státu chybí na péči o staré uhelné a uranové doly 1,4 miliardy korun. Kyseliny z uranových dolů ve Stráži pod Ralskem by mohly zamořit okolí.

Jen co se ministru financí Eduardu Janotovi podařilo vybojovat křehkou dohodu o podobě státního rozpočtu na příští rok, už se objevují požadavky na dodatečné výdaje. Ministerstvo průmyslu žádá 1,4 miliardy korun na dotace pro státní podniky Diamo a Palivový kombinát Ústí (PKÚ).

"Je nutné ty peníze najít, neobejdeme se bez nich," říká šéf dozorčí rady Diama Zbyšek Sochor. "Není kde brát," tvrdí však Janota.

Diamo a PKÚ mají za úkol odstraňovat staré škody v hornictví. Pečují o zavřené doly, zabezpečují je proti únikům výbušného metanu, čistí důlní vody. Například ve Stráži pod Ralskem zůstává v podzemí po těžbě uranu pět milionů tun kyseliny sírové. Diamo odtud čerpá vody s obsahem kyselin. "Při nedostatku financí by muselo sanaci ve Stráži zastavit. Kontaminace kyselými roztoky by se pak mohla šířit do okolí, kde už nelze při případné havárii aktivně zasáhnout. Hrozilo by znečištění spodních vod, životního prostředí, případně obyvatelstva nebezpečnými látkami, zejména radionuklidy," popisuje Jakub Kašpar z ministerstva životního prostředí. "Znamenalo by ekologickou katastrofu," shrnuje šéf Diama Jiří Jež.

Ministerstvu na příští rok chybí 1,15 miliardy korun pro Diamo a čtvrt miliardy pro PKÚ. Jen Diamo potřebuje na nejnutnější udržovací práce třímiliardový příspěvek ročně. Firma sice stále těží uran na Vysočině, z výtěžku ale práce na odstavených dolech nezaplatí. Podnik léta prodělával, teprve před dvěma lety začal díky rostoucím cenám uranu tvořit mírný zisk. Teď ale uran zlevňuje a těžko se na předkrizové rekordy vrátí - trh zaplavuje surovina z nových dolů v Kazachstánu či Africe.

"Bez miliardy, která nám chybí do třímiliardové dotace, nejsme schopni péči o staré doly zajistit. Že by ty peníze nebyly, to si vůbec nedokážu představit, to se prostě musí vyřešit," prohlašuje ředitel Jež, podle něhož na skutečnou likvidaci následků těžby firma potřebuje více než tři miliardy. "Dotace nám rok od roku klesá, dřív jsme dostávali čtyři miliardy. Už tak děláme jen to nejnutnější," stýská si Jež.

Firma už sama sáhla k úsporám. Letos zrušila 300 pracovních míst, právě tento týden rozdala posledních 60 výpovědí. Zdroje z ministerstva varují, že kvůli chybějící části dotace teď ale hrozí propuštění dalších 800 lidí.

Sochor doufá, že ministerstvo průmyslu na odstraňování důlních škod dostane peníze z 37 miliard, jež v roce 2002 na rozvoj Moravskoslezského, Ústeckého a Středočeského kraje slíbil poslat tehdejší premiér Miloš Zeman.

"Zatím se z nich vyčerpalo jen deset miliard," říká. Jde ale jen o virtuální balík. Fond, jenž se měl podle Zemanových plánů plnit z privatizace a dividend firem jako ČEZ či ČEPS, je prázdný, výnosy ze státních firem se utratily jinde.

Janota včera HN řekl, že peníze nemá: "Rezervu určenou pro Diamo jsme dali na posílení státní pojišťovny EGAP. Jiný zdroj není." "Víme o jeho postoji, ale budeme s ním jednat," doufá ministr průmyslu Vladimír Tošovský. Debatu o rizicích zastavení sanace chce spustit i ministr životního prostředí. Podle informací HN má kabinet problém řešit v listopadu.

Kdo bojuje o dotaci

Diamo

- těží uran v posledním činném dole v Rožné na Vysočině
- pečuje o staré uranové doly včetně ložiska ve Stráži pod Ralskem, kde po těžbě zůstává
v podzemí 5 milionů tun kyseliny sírové
- pečuje o zavřené černouhelné doly na Ostravsku a Karvinsku
- do roku 2006 byla firma ve ztrátě, v roce 2007 vydělala
23 milionů korun, loni zhruba 100 milionů
- potřebuje minimálně třímilardovou dotaci
- firmě chybí 1,15 miliardy Kč

Palivový kombinát Ústí

- odstraňuje následky těžby hnědého uhlí v severních Čechách
-odstraňuje následky těžby
-v zavřených černouhelných dolech na Kladensku
-a na Trutnovsku
-loni hospodařil se ztrátou
75 milionů korun, v roce 2007 tvořila jeho ztráta 52 miliony
-firmě chybí 250 milionů korun

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

zdroj: HN, www.diamo.cz, www.pku.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů