Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na Sokolovsku se vyhrotil spor mezi těžaři a ochránci přírody

Na Sokolovsku se vyhrotil spor mezi těžaři a ochránci přírody

Horní Slavkov - Údolí u Horního Slavkova zavezené odpadním pískem z okolních dolů koupili těžaři od nadace Georgia Agrikoly. Písek chtěli prodat. Zástupce ochranářů, který tehdy seděl v dozorčí radě nadace, se záměrem podle těžařů souhlasil. Nyní však otevření dolu nechce povolit. Zástupci soukromé společnosti tvrdí, že jim ochranáři brzdí podnikání.

Za pozemky zaplatili těžaři nadaci miliony korun. Jednatel společnosti Sanaka Industry Petr Šedý říká, že pokud bude realizace původního záměru odložena na neurčito, bude se cítit podveden. Podle ředitele Správy CHKO Slavkovský les Jana Schlossara je údolí už částečně zrekultivované, a těžbu proto odmítá. Říká, že těžařům nic nesliboval. Navíc prý jasný záměr na posouzení nikdy nedostal.

Obchod kritizují současní zástupci města. Bývalý starosta Petr Hanzík, který byl i předsedou nadace, totiž převedl původně městské pozemky nadaci zadarmo. Podle něj ale hrozilo, že se město bude muset postarat o důlní vody pod pozemkem. Říká, že to by nebylo v možnostech města. "Tuto situaci nechám řádně prošetřit a budu se zajímat, kde finanční prostředky skončily a jak s nimi bude naloženo," prohlásila starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová (ODS).

Peníze jsou podle bývalého starosty na účtech nadace. Pokud zanikne, město by je mělo dostat. Starostka tomu ale nevěří. Všechny strany sporu se u jednoho stolu sejdou už 13. listopadu. Na jednání mohou přijít i obyvatelé okolních obcí a diskutovat se zástupci města, ale i těžařské společnosti.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů