Čtvrtek, 25. dubna 2024

Uhelné limity mají na kahánku. Jen těžko přežijí rok 2010

Uhelné limity mají na kahánku. Jen těžko přežijí rok 2010

Boj o uhlí v Česku sílí. Tlak na zrušení územních limitů těžby, jež na Litvínovsku blokují ložiska se zásobami v hodnotě kolem 300 miliard korun, nebyl nikdy za 18 let jejich existence tak silný jak dnes.

Debata o bariéře, jež brání rozšiřovat lom Bílina, patřící Severočeským dolům ze skupiny ČEZ, a důl ČSA soukromé společnosti Czech Coal, ovládané finančníkem Pavlem Tykačem, není nová. Jenomže teď má myšlenka jejího zrušení čím dál větší podporu. Pokud limity nepohřbí už Fischerova vláda, je pravděpodobné, že je škrtnou její nástupci, takže těžko přežijí rok 2010.

Za limity leží 850 milionů tun uhlí. Při jejich zachování skončí Bílina těžbu už v roce 2037, ČSA kolem roku 2021. Zásoby za limity by životnost Bíliny prodloužily o patnáct, dolu ČSA o 50 let. Těžaři varují, že už za tři roky začne uhlí na českém trhu chybět a že to může způsobit až trojnásobné zdražení tepla. "Čím víc se blíží rok 2012, kdy budeme muset omezovat dodávky kvůli tenčícím se zásobám, tím víc přibývá lidí přesvědčených, že limity je třeba řešit," říká Petr Pudil, spolumajitel Czech Coal. Nejde jen o úzký pohled uhlobarona.

Přehodnotit zákaz těžby za limity doporučovala už loni zpráva vládní Pačesovy komise. Ta upozornila, že při zachování limitů hrozí už za několik let problém v teplárenství. "Biomasou se uhlí v teplárnách dá nahradit jen částečně. Náhrada plynem by kromě zvýšené závislosti na dovozu plynu znamenala tvrdý dopad do ceny tepla," potvrzuje Zdeněk Duba, šéf firmy Dalkia. Právě Teplárenské sdružení zesílilo lobbing za zrušení limitů. Není samo.

Politicky průchodný krok

Nezvykle radikálně vystoupil s požadavkem na zrušení limitů ministr průmyslu Vladimír Tošovský, když zveřejnil návrh nové státní energetické koncepce. "Potřebujeme uhlí za limity," tvrdí. Jeho návrh nyní prochází připomínkovým řízením.

Jediným s ministrů, kdo se proti němu jasně postavil, je šéf resortu životního prostředí Ladislav Miko. Podle něj jsou argumenty o hrozícím nedostatku uhlí pro teplárenství už kolem roku 2012 zcestné. Zatímco ale Mikův předchůdce Martin Bursík prosazoval definitivní odepsání zásob za limity, Miko je opatrnější: "Uhlí pod Krušnými horami může mít ve vzdálené budoucnosti strategicky větší hodnotu než dnes," prohlašuje.

Mezi politiky mají Tošovského návrhy slušnou podporu. "Nemám s nimi problém ," říká bývalý ministr průmyslu Martin Říman podobně jako další poslanci ODS i ČSSD. "Mám jedinou výhradu - rozšíření těžby by muselo schválit krajské referendum," upřesňuje sociální demokrat Milan Urban. Jednoznačně proti zrušení limitů se stavějí komunisté. A přirozeně zelení.

Sám premiér Fischer by se zrušení limitů nebránil. Už pár dní po nástupu do funkce napsal litvínovskému starostovi Danielu Volkovi, že kabinet se k tomu chystá. Později ovšem přibrzdil a dnes slibuje, že jeho vláda o tak citlivé věci nerozhodne.

Ne všichni tomu věří. "Myslím, že Fischerům kabinet může ve shodě s politickými stranami tento krok prosadit. Je tu pro politiky dobrá možnost prosadit nepopulární kroky vládou, nad kterou se příští léto zavře voda," řekl HN energetický expert Václav Bartuška.

Osud limitů závisí i na atmosféře v severních Čechách. Dřív byla situace jasná: Dokud stál v čele krajské vlády Jiří Šulc z ODS, kraj na limitech trval a prosazoval i odepsání zásob za nimi. Dnešní zastupitelstvo se zrušení limitů nebrání, jen jak uvádí jeho tiskové sdělení "podmiňuje souhlas se záměrem odblokovat zásoby vyřešením všech střetů zájmů mezi těžebními společnostmi a vlastníky". Sama hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD) prolomení limitů nevylučuje: "Energetika je do značné míry závislá na dovozu, to může být rizikem. Myslím, že v budoucnu bude nezbytné začít využívat zásob energetických surovin. Nedokážu však odhadnout, zda za pět, padesát nebo pět set let." Vaňhová ujišťuje, že o těžbě se nebude rozhodovat bez referenda.

Názor se ale zřejmě mění i u severočeské veřejnosti. "Od lednové plynové krize je tu znát změna. Z Prahy se k nám posouvá vůle ke zrušení limitů," říká litvínovský starosta Volák. Podle Římana na veřejné mínění mají vliv obavy z plynových krizí i ze zdražování tepla.

Signál pro těžaře

I kdyby vláda limity zrušila, neznamenalo by to ještě automatické rozšíření dolů. K němu by těžaři museli získat povolení od státní báňské správy, na ně zase potřebují stoprocentní souhlas vlastníků pozemků. Zrušení limitů by ale byl pro těžaře signál, aby se o to pokusili. "Určitě bych se do povolovacího procesu nepouštěl, dokud usnesení o limitech platí," říká šéf Severočeských dolů Jan Demjanovič.

Odborníci soudí, že samotné limity brání těžbě pod Krušnými horami jen částečně a spolehlivější by bylo odepsání uhelných zásob. Jenomže novela Horního zákona, který to má usnadnit, leží už rok ve Sněmovně a poslanci stále odkládají její projednání. Šance na to, že zákon vstoupí v platnost, je dnes ještě méně pravděpodobná, než že uhelné limity přežijí příští rok.


Myslím, že Fischerův kabinet může ve shodě s politickými stranami zrušení limitů prosadit. Je tu pro politiky dobrá možnost prosadit nepopulární kroky vládou, nad kterou se příští léto zavře voda

Václav Bartuška, zvláštní velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost


Jak jde čas s limity na těžbu uhlí

1991
už nikdy Libkovice

Vláda Petra Ptiharta stanovila územní ekologické limity těžby, tedy linie, za které nesmí postoupit hnědouhelné společnosti v severních čechách. Důvodem byla především ochrana obcí Horní Jiřetín a Černice na Mostecku, jimž hrozil osud Libkovic, vesnice vystěhované v 80. letech proti vůli jejÍch obyvatel.


2004
limity je třeba zvážit

Sociálně-demokratická vláda přijímá novou státní energetickou koncepci, v níž se mluví o "racionálním přehodnocení uhelných limitů v budoucnu". materiál doporučuje sázet na domácí zdroje v co nejvyšší míře.


2008
Pačesovo varování

koaliční kabinet ODS, lidovců a zelených nechává zpracovat odbornou studii o výhledu energetiky. autorský tým vedený akademikem václavem pačesem varuje před hrozícím nedostatkem uhlí pro teplárenství, budou-li limity zachovány.


2009
výzva Tošovského

úřednický ministr průmyslu Vladimír Tošovský navrhuje novou energetickou koncepci, v níž doporučuje zrušení limitů a dotěžení dostupných uhelných zásob v podkrušnohoří, ale také v Beskydech.


2010+
přežijí limity?

podle názorů, které dnes převažují mezi energetiky, do budoucna vládní usnesení o limitech nepřežije. i tak ale bude vystěhování horního jiřetÍna a černic proti vůli jejich obyvatel těžko průchodné.


Hledali jsme i jiné možnosti pro energetiku, počítáme s šetřením, zateplováním, investicemi do úspor. Ale kolem roku 2012 budeme mít problém s přísunem primární energie do teplárenství.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů