Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sdílejte geologická data celého světa

Sdílejte geologická data celého světa

Cílem projektu OneGeology, sdružujícího mapové servery geologických služeb, je zlepšení dostupnosti geologických dat. Geologickou službu má téměř každý stát a některé z nich se řadí mezi ty nejstarší vědecké instituce na světě. Donedávna bývalo obtížné velké objemy dat publikovaných geologickými službami sdílet, spravovat nebo je dokonce jen najít. Díky projektu OneGeology jsou nyní přehledně shromážděna data 116 států v měřítku 1:1.000.000, na některých územích i 1:50.000.
Významnou součástí projektu je webový portál geoprostorových dat, založený na nadstavbě Geoportal pro ArcGIS Server. Jeho prostřednictvím si mohou uživatelé prohlížet publikovaná data a využívat je pro své projekty. OneGeology je řízen Britskou geologickou službou (British Geological Survey) a infrastruktura portálu je zajištěna Francouzskou geologickou službou (Bureau de recherche géologiques et mini`eres).
ESRI k tomuto dobrovolnému projektu přispěla grantem geoinformační technologie a technické podpory. Díky tomu se rozšířily možnosti mapových služeb, usnadnily se operace s daty a grant také umožnil některým zemím publikovat mapové služby, na které by jinak neměly prostředky. Sdílení geografických dat v celosvětovém měřítku otevírá nové možnosti spolupráce jednotlivých států, ať jde o vědecké výzkumy, řešení krizových situací nebo plánování využití přírodních zdrojů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů