Středa, 24. dubna 2024

Ze sokolovských dolů Medard a Libík bude do tří let jezero

Ze sokolovských dolů Medard a Libík bude do tří let jezero

U Sokolova minulý týden začalo napouštění zbytkové jámy po bývalých dolech Medard a Libík z řeky Ohře. Za dva až tři roky napouštění má vzniknout jezero Medard, které bude mít bezmála 500 hektarů vodní plochy. Objemem vody předčí i přehradu Jesenice u Chebu, řekl dnes při otevření koryta mezi Ohří a Medardem generální ředitel Sokolovské uhelné František Štěpánek.
"Napouštění bude zpočátku pozvolné, protože se zároveň dokončují práce na zpevňování břehů. Až budou hotové, napouštění bude rychlejší," uvedl Štěpánek.
I tak ale bude množství vody, které do Medardu z Ohře poteče, závislé na stavu vody v Ohři. Ačkoli nápusť má kapacitu asi sedm metrů krychlových za sekundu, v Ohři musí pod nápustí zůstat minimálně šest m3 vody, řekl ČTK ředitel Povodí Ohře Jiří Nedoma. Průměrný průtok v Ohři je přitom jen málo nad šesti m3 za sekundu.
"Když bude vody málo, čerpat nebudeme, když bude vody zase hodně, je většinou špinavá a takovou do Medardu také pouštět nechceme," doplnil Štěpánek.
Aby se mohlo začít napouštět, bylo třeba, aby srážkové a důlní vody zaplnily dno do potřebné výšky. Dnes mohlo otevřením stavidel začít aktivní napouštění. Trvat by mělo do roku 2012 nebo 2013, podle podmínek v Ohři.
Sokolovská uhelná, která je majitelem pozemků, chce do okolí budoucího jezera přivést podle Štěpánka jen takové aktivity, které jsou samofinancovatelné a nebudou závislé na dotování provozu. "Prvořadé je ale udržet v regionu práci. Pokud bude zaměstnanost, budou lidé ochotni zde utrácet peníze. Pokud ne, tak tady zůstane jen pusté jezero," upozornil Štěpánek.
Firma zároveň nechce konkurovat jiným svým aktivitám. Například Medard by neměl být konkurencí jezera Michal, které u Sokolova vzniklo zatopením bývalého dolu a které je vyhledávaným přírodním koupalištěm. Medard by měl být zaměřen spíše na vodní sporty.
U Medardu se počítá například s dalším golfovým hřištěm. To by ale podle Štěpánka nemělo mít charakter podobný jako kvalitní hřiště u Sokolova, ale mělo by být více veřejné. Na severní straně jezera se také počítá s bytovou výstavbou. Sokolovská uhelná však nechce pozemky prodávat developerům, aby zabránila spekulacím a nerealizovaným projektům.
Těžba v dole Libík začala v roce 1872, na sousedním Medardu pak v roce 1920. V dobách největší výkonnosti, v 80. letech minulého století, doly vytěžily ročně téměř 11 milionů tun uhlí. Pro srovnání letos Sokolovská uhelná plánuje vytěžit jen asi 8,5 milionu tun.
Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů