Čtvrtek, 28. března 2024

Afghánistán: Saúdská Arábie zítřka?

Geologové v zemi objevili ložiska železa, mědi, lithia a dalších surovin. Hodnota ložisek se podle Američanů blíží jednomu bilionu dolarů.

Afghánistán: Saúdská Arábie zítřka?

Desetiletími bojů sužovaný Afghánistán má potenciál stát se surovinovou velmocí budoucnosti. Nově objevené zásoby železa, mědi a dalších kovů a nerostů mají podle informací amerických úřadů hodnotu téměř bilionu dolarů (přes dvacet bilionů korun). Jde o více než padesátinásobek ročního hrubého domácího produktu Afghánistánu.

Zásoby rud a minerálů mnohonásobně překračující starší odhady, objevil smíšený tým důstojníků Pentagonu a geologů, informoval americký list New York Times. O výsledcích průzkumu byl již před časem informován afghánský prezident Hamíd Karzáí.

Lithiová Saúdská Arábie

Podle údajů Geologické služby Spojených států jsou nejdůležitější nově objevená ložiska železné rudy. Zpráva hovoří o potenciální hodnotě 421 miliard dolarů (8,8 bilionu korun). Následuje v elektrotechnice stále nepostradatelná měď (274 miliard), niob, kov s uplatněním v metalurgii a elektronice (81 miliard), kobalt (51 miliard), zlato (25 miliard) a v katalyzátorech používaný molybden, jehož využitelné zásoby geologové odhadli na 24 miliard dolarů.

Velmi cenná jsou také ložiska lithia. New York Times zveřejnil interní dokument amerického ministerstva obrany, podle kterého se Afghánistán může stát "lithiovou Saúdskou Arábií."

Lithium je stále žádanější. Bez lithiových baterií se neobejde téměř žádný exemplář přenosné elektroniky a vzhledem k tomu, že se tento prvek využívá v akumulátorech umožňujících dlouhodobé skladování energie, lze očekávat, že nástup elektromobilů poptávku po něm závratně zvýší. Dnes světové trhy zásobují především Chile a Austrálie, zhruba třináct procent pochází z Číny.

Zlatokopecká pánev nestačí

Zda jednadvacet milionů Afghánců čeká díky surovinovému požehnání blahobytná budoucnost, není vůbec jisté. První zásadní překážkou využívání nových nalezišť je bezpečnostní situace v zemi. Ložiska jsou rozprostřena v různých regionech Afghánistánu a část leží i v oblastech podél hranice s Pákistánem. Existují obavy, že bohatství ukryté pod zemí bude bojovníky Tálibánu motivovat k ještě urputnějšímu odporu proti centrální vládě a ke snaze ovládnout další oblasti.

Problém také je, že v Afghánistánu neexistuje hornická tradice ani soustavný geologický průzkum. Většina informací o tamním nerostném bohatství pochází z padesátých až osmdesátých let, západní odborníci do země přišli až po roce 2001.

Další otázkou je, jak na Afghánce dopadne samotná těžba. Před časem sice kábulský parlament přijal zákon upravující těžbu nerostů, ovšem dosud nebyl vystaven konfrontaci s investory usilujícími o obzvlášť lukrativní zdroj. Právní úprava důlní činnosti vznikala za pomoci poradců ze Světové banky, to však neřeší otázku korupce. Loni musel například jeden z ministrů odstoupit poté, co byl obviněn z přijetí úplatku od čínské firmy v hodnotě 30 milionu dolarů.


Suroviny - nové afghánské bohatství

odhad potenciální hodnoty nalezišť podle druhu suroviny
(v miliardách dolarů v cenách roku 2010)

Surovina hodnota
1. železo 421
2. měď 274
3. niob 81
4. kobalt 51
5. zlato 25
6. molybden 24
7. prvků vzácných zemin 7
8. azbest 6
9. stříbro 5
10.draslík a jeho sloučeniny 5


Velkou otázkou je, zda těžba bude citlivá k obyvatelům a k životnímu prostředí.

AUTOR: Luděk Vainert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů