Čtvrtek, 28. března 2024

Limity, Havránková a vláda práva

Limity, Havránková a vláda práva

Fischerově vládě se dostalo uznání prezidenta i nového premiéra. Do odeznívajícího aplausu je však třeba připomenout i její zvláštní a překvapivě laxní přístup k ochraně soukromého vlastnictví. Oživením debaty o uhelných limitech nebo snahou vyvlastnit farmářku Havránkovou premiér Fischer a jeho lidé tento základní kámen Listiny základních práv a svobod nepříjemně rozviklali. Znovu jej upevnit - to bude důležitý úkol Nečasovy vlády.

Právě dnes má Ústavní soud rozhodovat o stížnosti senátorů na část zákona o ochraně přírody, která až příliš usnadňuje státu, aby ve jménu zlepšení přírodního prostředí provedl některé zásahy proti vůli vlastníka pozemku. Vláda by měla jeho jednání pozorně sledovat. Vždyť sama se teď bude muset potýkat s některými dalšími paragrafy, jež uhrabávají cestu k vyvlastnění majetku stojícímu v cestě těžařům nebo stavitelům dálnic.

Fischerův zlověstný vzkaz

Především jde o předlistopadový paragraf v horním zákonu. Ten umožňuje pro potřeby těžby vyvlastnit domy a pozemky lidí, kteří je odmítli prodat dobrovolně. Na základě toho komunisté pod praporem velkolepého zásobování obyvatelstva energií srovnali se zemí přes stovku obcí a měst včetně jejich hřbitovů.

Při existenci onoho paragrafu musel působit zlověstně vzkaz, který poslal premiér Fischer starostovi Litvínova, jenž se ho dotazoval na budoucnost uhelných limitů: "Pro zajištění základních životních potřeb obyvatelstva ČR je nutno navrhovat i taková opatření, se kterými ne vždy všichni souhlasí."

Fischer tím jistě nemyslel zrůdné komunistické praktiky. Jeho postoj ale povzbudil ministra průmyslu Tošovského k sepsání koncepce, která již nepokrytě počítala s prolomením limitů a zbouráním vesnic, pod nimiž leží uhelný poklad.

Jako takřka zázračný obrat se pak jeví koaliční prohlášení Nečasovy vlády. Koalice se zavazuje k dodržování územních limitů těžby hnědého uhlí. Ale také ke zrušení předlistopadových paragrafů umožňujících vyvlastnění majitelů nemovitostí v dobývacích prostorech. Což by samozřejmě byla ta nejspolehlivější ochrana majetku obyvatel Horního Jiřetína a Černic.

Dostat farmářku na kolena

Jestli však chce být vláda skutečně důsledná, musí zrušit i některé velmi čerstvé paragrafy. Především loňskou novelu o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Ta umožňuje, aby stát začal stavět dálnici na soukromém pozemku již v okamžiku, kdy s jeho majitelem zahájí vyvlastňovací řízení. Tedy předtím, než soud rozhodne, zda vás úřady vyvlastňují skutečně ve veřejném zájmu a za odpovídající cenu. Což je naprostý průlom do ochrany soukromého vlastnictví.

V této souvislosti je neuvěřitelné, že jen několik dnů před svou demisí rozhodl Fischerův kabinet o vyvlastnění farmářky Ludmily Havránkové. Ministři to přijali s vědomím, že právě díky novému paragrafu bude možné neústupnou farmářku dostat na kolena. To už je však přímý útok na majetková práva ženy, s níž se stát není schopen slušně dohodnout na výměně pozemků.

Pokud nechce být Nečasův kabinet vládou práva jenom na papíře, musí znovu zdůraznit nedotknutelnost soukromého vlastnictví a vyztužit jeho ochranu. Ať již na ni útočí ekologové, uhlobaroni nebo stavitelé dálnic. Tím nejlepším symbolem bude, když kabinet ukončí šestnáct let trvající tahanici s Havránkovou a potvrdí nedotknutelnost dvou vesnic.

AUTOR: Jiří Leschtina
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů