Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekvádor nebude výměnou za peníze těžit ropu v rezervaci

Ekvádor nebude výměnou za peníze těžit ropu v rezervaci

Ekvádor slíbil OSN, že výměnou za 3,6 miliardy dolarů (téměř 68 miliard korun) nebude deset let těžit ropu v amazonské rezervaci. Informovala o tom agentura AP.

Dohodu podepsali ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiňo a zástupkyně Rozvojového programu OSN Rebeca Grynspanová. OSN za účelem vyplácení Ekvádoru zřídí fond, do kterého budou přispívat bohaté státy.
Tři naleziště ropy, která se nacházejí pod rezervací Yasuní, která je biosférickou rezervací UNESCO, tak zůstanou minimálně dalších deset let nedotčená. Odhadem naleziště obsahují 846 milionů barelů ropy, což je asi 20 procent zásob jihoamerické země.

Částka 3,6 miliardy dolarů představuje zhruba polovinu příjmů, které by Ekvádor z vytěžené ropy mohl získat.
Díky tomu, že ropa zůstane v zemi, nebude podle odborníků vypuštěno do ovzduší 410 milionů tun oxidu uhličitého, který přispívá ke globálnímu oteplování.

Kromě vzácných obojživelníků, ptáků a opic žijí v rezervaci Yasuní domorodé kmeny lovců a sběračů Huarani. Ti jsou ohrožováni pronikáním dřevorubců a dalších kolonistů do oblasti.

Bývalá kostarická viceprezidentka Grynspanová označila dohodu za "tak inovativní, že bychom ji chtěli přenést i do jiných zeměpisných šířek." Jako další případné kandidáty zmínila Guatemalu, Vietnam a Nigérii.

Země, které vyjádřily zájem přispět do fondu pro Ekvádor jsou například Německo, Španělsko, Belgie, Nizozemsko, Norsko, Itálie nebo USA.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů